Ana SayfaÇalışma YaşamıEkonomik kriz DSİ’yi de vurdu: Ödenek yok, şantiyeler durduruluyor, işten çıkarmalar başladı

Ekonomik kriz DSİ’yi de vurdu: Ödenek yok, şantiyeler durduruluyor, işten çıkarmalar başladı

HABER MERKEZİ – Devlet Su İşleri’ne bağlı çeşitli şantiyelerin nakit ödenek sıkıntısı nedeni ile durdurulduğu öğrenildi. Türkiye genelinde DSİ’ye bağlı hangi şantiyelerin kapatılacağının 15 Kasım tarihinde belli olacağı belirtilirken, şantiyelerde belirsizlik devam ediyor. DSİ Genel Müdürlüğü yetkilileri ‘ödenek sıkıntısı’ olduğunu ve ‘bu nedenle yalnızca acil işlere ödenek ayrıldığını’ belirtirken, şantiyelerde çalışan işçiler ise kış aylarında işsiz kalma endişesi ile bekleyişte.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) iktidara geldiği günden itibaren en çok önem verdiği ve bütçeden en büyük payları ayırdığı yapım sektörü de ekonomideki kötü gidişattan etkilenen sektörler arasına girdi.

Özellikle devlet eli ile yapılan işlerde iktidar garantörlüğü nedeni ile bugüne kadar yaşanmayan ödenek aksaklıkları, son dönemde derinleşen ekonomik kriz ile birlikte kendini göstermeye başladı.

Devlet kurumlarından alınan ihaleler ile çalışan şirketlerin bir bölümü yapılan işler karşılığında idareler tarafından yapılan aylık hakediş ödemelerinin geciktiğinden yakınırken, ödenek sıkıntısına ilişkin en ağır haber ise Devlet Su İşleri’nden (DSİ) geldi.

Şantiyeler durduruluyor

Devlet Su İşleri’nin Türkiye’nin çeşitli noktalarında ihale usulü ile yürüttüğü özellikle ağırlığını baraj inşaatlarının oluşturduğu şantiyelere, yaşanan nakit sıkıntısı nedeni ile ödenek ayıramadığı, bu nedenle de şantiyeler hakkında durdurulma kararı verildiği öğrenildi.

Türkiye genelinde hangi şantiyelerin durdurulacağının ise 15 Kasım tarihinde belli olacağı öğrenildi.

Devam eden işler için daha önce yapılan işlere ilişkin aylık olarak DSİ tarafından ödenen hakedişlerde gecikmeler yaşandığı bilinirken, gelinen son durumda çeşitli şantiyelerin DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yaşanan nakit sıkıntısı nedeni ile tamamen durdurulacak olması ekonomideki kötü gidişatın ve hazinede nakit sıkıntısı yaşandığının da göstergesi oldu.

DSİ’deki birimler birbiriyle çelişti: Hem kabul ettiler hem ret

Şantiyeler hakkında alınan dondurma kararlarına ilişkin bilgi aldığımız DSİ Genel Müdürlüğü Muhasebe Birimi yetkilileri nakit sıkıntısı yaşandığını kabul ederek, bu nedenden ötürü ‘acil olarak değerlendirilen’ işler dışında kalan işlere ilişkin ödeneklerin durdurulduğunu belirtti.

Şantiyeler hakkında tamamen kapatılma kararı verilmediğini, durdurulan işlerin ileride sağlanacak ödenekler ile yeniden başlayacağını ve sonuna kadar devam edeceğini belirten yetkililer, ödenek sıkıntısının ne zaman aşılacağı konusunda ise kesin bir bilgi vermedi.

Görüştüğümüz yerel yetkililer ise şantiyelerin en erken yeni yıla ilişkin bütçenin belirlenmesinin ardından başlayabileceğini belirtti.

Türkiye genelinde kaç şantiyenin kapatılacağı konusunda ellerinde kesin bir bilgi olmadığını, bölge müdürlüklerinin sayı hakkında bilgi sahibi olduğunu belirten DSİ Genel Müdürlük yetkilileri, yaşanan ödenek sıkıntısı nedeni ile ortaya çıkan maddi açık miktarı hakkında ise bilgi vermekten kaçındı.

Genel Müdürlük’ten talep ettiği 27 milyon liralık bütçe talebine 9 milyon liralık bütçe cevabı geldiği iddia edilen DSİ 10. Bölge Müdürlüğü Strateji Geliştirme Dairesi yetkilileri ise Genel Müdürlük yetkililerinin verdiği bilgileri yalanlayarak, ellerinde gerekenden fazla nakit bulunduğunu ve yılsonu gelmeden bu ödeneği harcamak istediklerini öne sürdü.

DSİ 10. Bölge Müdür Yardımcıları ile görüşme yapma talebimiz ise haber kaleme alınırken henüz yanıtlanmamış durumdaydı.

İşten çıkarmalar başladı, kalan işçiler endişeli

Türkiye genelinde hangi şantiyeler hakkında durdurma kararı vereceği belirsizliğine korurken, çeşitli şantiyelerde işçilerin işten çıkarma işlemleri ise başlamış durumda.

Türkiye genelinde mevsimsel şartlar nedeni ile çalışmaları durdurulan şantiyeler dışında yaşanan ödenek eksikliği nedeni ile DSİ’ye bağlı şantiyelerin yaklaşık %70’inin durdurulması söz konusu.

Buralarda çalışan ve kış aylarında işsiz kalacak olan işçiler ise kendilerini zor günlerin beklediğini belirtti.

Geçmişten bu yana maaşlarını geç aldıklarını belirten işçiler, gelinen son durumda ise tamamen maaş alamaz duruma geldiklerine dikkat çekerek, inşaat işlerinin kış aylarında azalması nedeni ile de yeni iş bulma noktasında sıkıntı yaşayacaklarını ifade etti.


Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Twitter'da 280 karakter dönemi
Sonraki Haber
Bursa'daki boya fabrikasında patlama: 5 işçi yaşamını yitirdi