Ana SayfaDünyaErbil, Bağdat’ın referandumu iptal kararına ‘saygı duyuyor’: Anayasa ayrılığa izin vermiyor

Erbil, Bağdat’ın referandumu iptal kararına ‘saygı duyuyor’: Anayasa ayrılığa izin vermiyor

HABER MERKEZİ – Kürdistan Bölgesi, Irak Yüksek Mahkemesi’nin bağımsızlığı engelleyici kararına ‘saygı duyduğunu’ açıkladı. Açıklamada ayrıca, “Anayasa’nın hiçbir maddesi, herhangi bir bileşenin ayrılmasına izin vermiyor” denildi.

Irak Yüksek Mahkemesi, Irak Kürdistan Bölgesi’nde 25 Eylül’de yapılan ve yüzde 93.2 ile ‘evet’ oyu çıkan bağımsızlık referandumu ile ilgili, Irak Başbakanı Haydar İbadi’nin yaptığı iptal başvurusu üzerine, ‘anayasada hiçbir bileşenin ayrılma hakkının olmadığı’ kararı almıştı.

Mahkeme, 6 Kasım’da yaptığı açıklamada, Anayasa’nın 1. maddesine şerh düşerek ülkenin toprak bütünlüğüne vurgu yapmış; Anayasa’nın, bütün kurumları Irak’ın toprak bütünlüğünü korumada bağlayıcı kıldığını belirtmişti.

Rudaw’ın haberine göre Irak Kürdistan Bölgesi, mahkemenin bölgenin ayrılmasına ilişkin aldığı engelleyici karara ‘saygı duyduğunu’ açıkladı.

Açıklamada “Karara saygı duyuyoruz. Bunun, sorunların çözümü için kapsamlı, ulusal bir diyaloğu başlatması gerekiyor” ifadelerine yer verilerek, “Anayasanın hiçbir maddesi, herhangi bir bileşenin ayrılmasına izin vermiyor” denildi.

Ayrıca Irak Kürdistan Bölgesi’nin “sorunların çözümü için Anayasa’ya bağlılığı savunduğu” belirtilerek de şöyle denildi:

Bu yöndeki her öneri konusunda tavrımız nettir, her şeyden önce Ayetullah Uzma Seyid Sistani ve Iraklı bazı şahsiyetler ile Irak halkının dostu olan ülkelerin sorunların Irak Anayasası’na göre çözülmesi konusunda. Federal Mahkeme’nin Anayasa’nın ilk maddesini şerhine saygı duyuyoruz.

Ne olmuştu?

Yüzde 93 ‘Evet’ ile sonuçlanan 25 Eylül’deki bağımsızlık referandumunun ardından Irak merkezi hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasında tırmanan gerilim Kerkük’te çatışmaya dönüşmüştü.

Kerkük’e Haşdi Şabi ile birlikte ilerleyen Irak ordusu, Peşmerge’nin çekilmesiyle kentte denetimi eline almıştı.

Yaşananların ardından Mesud Barzani, siyasi rakiplerini suçlamış, muhalif Goran ise Barzani’nin istifasını istemişti.

Gelişmeler üzerine Barzani 1 Kasım itibarıyla süresi dolan başkanlık görevine devam etmek istemediğini açıklamıştı.

Barzani devamla da istifa ettiğini duyurmuştu.

Son olarak Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Bağdat’ın yüzde 17’lik bütçe payını göndermesi durumunda bölgenin tüm gelirlerini teslim etmeye hazır olduklarını açıklamıştı.

Previous post
'Başkanlığı' öven Bahçeli'den bir 'seçim barajı' çağrısı daha
Next post
Depremde can kaybı 430'u aştı, kurtarma çalışmaları devam ediyor