Ana SayfaDünyaErbil’den Bağdat’a 7 maddelik öneri

Erbil’den Bağdat’a 7 maddelik öneri

HABER MERKEZİ – Erbil ve Bağdat arasındaki krizin yumuşatılması için 7 maddelik bir öneri taslağı hazırlandığını belirten Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, önerilerine Bağdat’tan yanıt beklediklerini söyledi.

Irak Kürdistan Bölgesi ile Irak hükümeti arasındaki krizin yumuşatılması için 7 maddelik bir öneri sunuldu.

Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, 7 maddelik önerinin Bağdat ile Erbil’den askeri heyetlerin hazırladığı bir taslak olduğunu söyledi.

Rudaw’a konuşan Yawer, şunları söyledi:

2 Kasım’da Musul’da Irak heyetiyle görüştük. Bağdat ile Erbil’den askeri heyetler 7 maddelik bir taslak hazırladı. İki taraf da 7 maddelik taslak üzerinde ayrıntılı şekilde görüştü. Taslak önce Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasilere sunuldu. Ardından da Irak hükümetine gönderildi. Bağdat’tan sunulan önerilere yanıt vermesini bekliyoruz.

Yawer, 7 madde arasında sınır kapılarında sivil ve koalisyon güçlerinin olmasını istediklerini fakat  3. maddede anlaşamadıklarını ekledi.

Ne olmuştu?

Kürdistan Bölgesi’de 25 Eylül’de yapılan ve yüzde 92 ‘Evet’in çıktığı ‘bağımsızlık referandumu’nu Bağdat tanımamıştı.

Referandumun iptal edilmemesi üzerine de merkezi hükümet Haşdi Şabi ile birlikte Kerkük başta olmak üzere Peşmerge’nin denetimindeki bölgelere saldırmıştı.

16 Ekim’den bu yana yer yer çatışmalar çıkarken, Kürdistan yönetimi Kerkük, Mahmur ve Şengal dahil birçok bölgeyi Haşdi Şabi’ye devretmişti.

Taraflar arasında günlerdir çatışmalar sürerken dün de Haşdi Şabi ABD yapımı tankları Peşmerge’ye karşı kullanılmış, Peşmerge ise bu tankları imha etmişti.

Irak güçleri ile Peşmerge arasında 16 Ekim’den beri devam eden düşük yoğunluklu çatışmaların sonlandırılması için 27 Ekim’de ateşkes ilan edildiği açıklanmıştı.

Ateşkes sonrası Erbil ile Bağdat arasında görüşmeler başlamıştı.

 




Önceki Haber
İstanbul’da midibüs devrildi: 3 kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Vietnam'da Damrey Tayfunu: En az 27 kişi yaşamını yitirdi