Ana SayfaDünyaErdoğan, Putin ve Ruhani’nin bir araya geldiği Suriye üçlü zirvesi sona erdi, liderlerden açıklama

Erdoğan, Putin ve Ruhani’nin bir araya geldiği Suriye üçlü zirvesi sona erdi, liderlerden açıklama

HABER MERKEZİ – AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Soçi’de bir araya geldiği Suriye üçlü zirvesi sona erdi. Zirve sonrası açıklamalarda bulunan Putin, “Suriye toplumunun bütün kesimlerinin katılabileceği bir toplantının yapılması konusunda mutabık kaldık” dedi. Ruhani de “Yapılacak kongrede bütün partiler, bu kongrede birleşecekler ve Suriye’nin geleceği için müzakere yapacaklar” ifadelerini kullandı. Erdoğan ise “Siyasi sürecin hayata geçirilmesi konusunda görüş birliğine vardık” diye konuştu.

Rusya, Türkiye ve İran liderlerinin, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne ilişkin konuların masaya yatırılacağı Suriye üçlü zirvesi için Rusya’nın Soçi kentinde bir araya geldi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin yer aldığı Suriye üçlü zirvesi saat 16.40’ta başladı.

Saat 18.40’ta sona eren zirvenin ardından üç lider açıklamalarda bulundu.

Putin: Suriye’de tüm kesimlerin katılabileceği bir toplantı konusunda anlaştık

Basın toplantısında ilk olarak konuşan Putin, şunları söyledi:

Üç ülke Astana sürecinde iyi aşamalar kaydetti. Öncelikli adımlarımızı belirledik. Öncelikle Suriye içindeki grupların bu konuda görüşebilmeleri için bir platform oluşturulmasına karar verildi. Suriye toplumunun bütün kesimlerinin katılabileceği bir toplantının yapılması konusunda mutabık kaldık. Etnik ve dini grupların katılımının sağlanması, bu toplantıda Suriye’nin ortak konularının görüşülmesini sağlayacak. Cenevre süreci de görüşülecek. Suriyeliler, Suriye’nin kaderine kendileri karar vermeliler. Gerek muhalefetin gerek rejimin öncelikleri önemlidir. Sayın Esad’la görüşmelerde politik krizin barışçıl yöntemlerle çözülmesini görüştük. Yaptığımız bu olumlu görüşmeler için teşekkür ediyorum.

Ruhani: Bütün partiler Suriye’nin geleceği için müzakere yapacaklar

Putin’den sonra söz alan Ruhani de şunları ifade etti:

Her şeyden önce teşekkür etmek istiyorum. Bu toplantı öyle bir zamanda yapılıyor ki bu üç ülkenin çalışmaları, Suriye’deki barış ve istikrarın oluşması için zemin hazırladı. Bütün dünya bu konuyu bilmesi gerekiyor ki terörizm hiçbir zaman hiçbir ülke için bir araç olamaz. Terörizm bütün ülkeler için tehlike yaratıyor. Bütün ülkeler olarak bunu gördük. IŞİD, bütün ülkeler için tehlike oluşturdu ve günahsız insanları şehadet mertebesine getirdi. Bugünkü toplantı çok açıktı. Üç ülke kendi fikirlerini çok açık bir şekilde beyan ettiler. Yapılacak kongrede bütün partiler, bu kongrede birleşecekler ve Suriye’nin geleceği için müzakere yapacaklar. Üç ülkenin dışişleri bakanları ve genelkurmay başkanları bu kongrenin daha kolay yapılması için anlaştılar. Bugün yeni bir adım atıldı barış ve istikrar için. Umuyorum ki gelecekte güvenlik ve yeni özgür bir seçimin yapılmasına şahit olalım.

Erdoğan: Siyasi sürecin hayata geçirilmesi konusunda görüş birliğine vardık

Basın toplantısında son olarak konuşan Erdoğan ise şunları söyledi:

Bugün değerli dostlarım Putin ve Ruhani ile kritik görüşmeler yaptık. Suriye’de ateşkes tesis edilmesi amacıyla atılan adımları tekrar gözden geçirdik. BMGK kararında tanımlandığı üzere Suriye halkının öncülüğünde kapsayıcı, özgür ve adil bir siyasi sürecin hayata geçirilmesi konusunda görüş birliğine vardık. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin bu ilkeler temelinde çalışmaya karar verdik.

Bugünkü ortak açıklamamız, iş birliğimizin esaslarını yansıtan ilk adımdır. Ancak bu çabanın başarısı başta rejim ve muhalefet olmak üzere tarafların tutumuna bağlıdır. Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğü ile ülkemizin milli güvenliğine kasteden terörist unsurların süreçten dışlanması, Türkiye olarak önceliklerimiz arasında yer almaya devam edecektir.

Görüşmeler öncesi Rusya, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nde Kürtler de dahil olmak üzere Suriye’deki tüm grupların temsil edilmesi gerektiğini söylese de Türkiye, Kürtlerin kongreye davet edilmesini ‘kabul edilemez’ olarak nitelendiriyordu.

Kremlin: Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılım kapsayıcı olmalı

Basın toplantısının ardından Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Kürtlerin Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılımının üç lider tarafından ele alındığını, katılımın da kapsayıcı olması gerektiği söyledi.

 

Peskov ayrıca, Putin’in üçlü görüşme sonrasında Ruhani ile ayrı bir görüşme yapacağını da duyurdu.

Üçlü görüşme öncesi liderlerden açıklamalar

Üç lideri Suriye zirvesi öncesi kameraların karşısına geçti ve kısa açıklamalarda bulundu.

Putin, görüşmenin başında yaptığı açıklamada Rusya, İran ve Türkiye’nin gösterdiği çabaların Suriye’nin parçalanmasını önlediğini savundu.

Putin, “Suriye’de siyasi uzlaşı için yeni bir aşamaya geldik. Siyasi sürecin devam etmesi noktasında görüş alışverişi yapacağız. Suriyeliler arasında etnik ve mezhebi görüşmesi öngörülüyor” ifadelerini kullandı.

Görüşmeden sonuç alacaklarından emin olduğunu belirten Putin, “Suriye’nin yeniden inşası için kapsamlı bir ortak program hazırlamayı öneriyorum. Varacağımız anlaşmalar, Suriye’nin toprak bütünlüğünü pekiştirecek” dedi.

Putin, Suriye’nin geleceğine Suriye halkının karar vermesi gerektiğini de söyledi.

Ruhani de yaptığı konuşmada, “Barış süreci konusunda iş birliğinden memnunum” ifadesini kullandı.

İran lideri, “Şam’ın meşru izni olmadan uluslararası güçlerin Suriye’de bulunmasının hiçbir nedeni yok. Yabancı askerlerin varlığı, yalnızca Suriye hükümeti onları davet ettiyse kabul edilebilir bir durumdur” diye konuştu.

Erdoğan ise konuşmasında, kritik kararlar alınabileceğini belirterek, şunları söyledi:

Değerli dostum Putin’e bu zirveye ev sahipliği yaptığı için teşekkür ediyorum. Geçen hafta yine Soçi’de buluşmuş ve Suriye meselesini etraflıca ele almıştık. Tüm konuları üçlü formatta değerlendirme fırsatımız oluyor. Bu üçlü zirve Suriye’de akan kanın durması bakımından son derece önemli. Türkiye Rusya ve İran’ın Suriye meselesinde yakın bir çalışma ortamı tesis etmelerine dünya şahit oldu. Astana bunun en güzel örneğidir. Suriye halkının kabul edebileceği kalıcı bir siyasi çözümün tesis edilmesi için katkıyı sağlamak elzemdir. Tabii biz bugün zirveye hazırlık yaptık. Temennim odur ki bugün çok farklı bir şekilde ayrılırız buradan. Bugün kritik kararlar alacağımızı düşünüyorum.

Zirveden önce Putin, Esad’la görüştü

Rusya, Türkiye ve İran liderlerini buluşturacak görüşme öncesi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, üçlü zirvenin yapılacağı Soçi’de Putin’le görüşmüştü.

İki liderin 20 Kasım’da yaptığı fakat sonraki güne kadar gizli tutulan görüşmede Putin, Suriye’deki askeri operasyonlarda sona yaklaşıldığını söylemişti. Esad da Suriye’de barış ve çözüm isteyen herkesle çalışmaya hazır olduğu mesajını vermişti.


Türkiye-Rusya-İran zirvesine bir gün kala: Esad, Soçi’de Putin’le görüştü


Bu haber Sputnik’ten derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
10 Ekim Katliamı Davası: IŞİD sanığının 'tanıyorum' dediği polislerden çelişkili ifadeler
Sonraki Haber
Bakan Canikli'den bedelli askerlik açıklaması: Gündemimizde yok