Ana SayfaDünya‘Erdoğan’ın müdahaleleri yatırımcıları kaygılandırıyor, faizleri düşürün çağrısı enflasyonla mücadeleyi zorlaştırıyor’

‘Erdoğan’ın müdahaleleri yatırımcıları kaygılandırıyor, faizleri düşürün çağrısı enflasyonla mücadeleyi zorlaştırıyor’

HABER MERKEZİ –  TL’de kayıpların sürmesiyle dolar bugün tarihi zirveye çıkarken, Financial Times gazetesi bu durumun iki nedeni olduğunu belirtti. Türkiye ve ABD arasındaki gerilim ile Merkez Bankası’nın enflasyonla mücadele yeteneğine yönelik endişelerin TL’de kayıplara yol açtığını ifade eden gazeteye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son birkaç gündür ekonomi politikalarına dönük müdahaleleri yatırımcıların kaygılarını arttırıyor. Gazete, Erdoğan’ın da sıkça yaptığı “Faizleri düşürün” çağrılarının ise Merkez Bankası’nı güvenilir bulunamamasının en önemli nedeni olduğunu yazıyor.

Son günlerde TL’de kayıpların artmasıyla sırasıyla euro, sterlin ve dolar tarihi zirveye çıktı.

Britanya merkezli Financial Times (FT) gazetesi ise bu durumun iki nedeni olduğunu belirtti.

Gazeteye göre Türkiye ile Amerika Birleşik Devleti (ABD) arasındaki gerilim ve Merkez Bankası’nın (TCBM) enflasyonla mücadele yeteneğine yönelik endişelerin yeniden artışı TL’deki kayıplarda artışa yol açtı.

Öte yandan FT’nin haberinde yer alan ifadelere göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son birkaç gündür ekonomi politikalarına dönük müdahaleleri yatırımcıların kaygılarını arttırdı.

Bu durum haberde şu ifadelerle aktarıldı:

Sayın Erdoğan uzun süredir ‘uluslararası faiz lobisini’ eleştiriyor, enflasyondan da bu lobiyi sorumlu tutuyor. Faiz oranlarının yüksek olduğunu vurgulayarak yaptığı eleştirileri geçen hafta da tekrarladı. Merkez Bankası’nı doğrudan eleştirmekten kaçınsa da, onun giderek daha yüksek sesle dile getirdiği daha düşük faiz çağrısı, bankanın yüzde 11’i aşan enflasyonla mücadelesini zorlaştırıyor.

‘TL’de değer kaybı şaşırtmamalı’

Financial Times’a konuşan Commerzbank’tan uzmanlar da Erdoğan’ın Merkez Bankası’nın faizleri indirmesi için yaptığı çağrıların etkisine değindi.

“Enflasyondaki görünümün daha yüksek faiz oranları gerektirdiği bir ortamda Merkez Bankası’nı güvenilir bulunamamasının en önemli nedeninin faizlerin düşürülmesine yönelik siyasi baskı olduğunu” kaydeden uzmanlar, bu şartlarda Türk Lirası’nın değer kaybı kimseyi şaşırtmaması gerektiğini dile getirdi.

Gazetenin dikkat çektiği bir diğer nokta ise Türkiye’de yetkililerin ABD’de İran’a yönelik yaptırımları delmek ve kara para aklamak gibi suçlardan 75 yıla kadar hapis cezası ile yargılanan Türkiye ve İran vatandaşı Rıza Sarraf için söylemleri.

Bozdağ’ın “Rıza Sarraf davası Türkiye’ye dönük açık bir kumpastır” dediğini anımsatan gazete, açıklama sonrası Dolar/TL kurunun 3,92’yi gördüğünü hatırlattı.


BBC Türkçe’nin haberinden derlenmiştir.

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tuğluk'un cenazesine saldırının görüntüleri çıktı: Polis, saldırganlara 'Size yakışır şekilde protesto edin' diyor
Sonraki Haber
Gazeteci Oğuz Güven'e 3 yıl 1 ay hapis cezası