Ana SayfaBilim ve TeknolojiFransa Avrupa’nın üzerindeki ‘nükleer bulut’un sebebini açıkladı

Fransa Avrupa’nın üzerindeki ‘nükleer bulut’un sebebini açıkladı

HABER MERKEZİ – Fransız Nükleer Güvenlik Enstitüsü, geçtiğimiz ay Avrupa’nın üzerinde dolaşan ‘nükleer bulut’un, Rusya ya da Kazakistan’daki bir nükleer tesisteki sızıntıdan kaynaklandığını açıkladı.

Eylül ayının sonu ile Ekim ayının sonu arasında, Avrupa’nın üzerinde bir ‘nükleer bulut’ olduğu görülmüş, havada aşırı miktardaki ruthenyum-106 salınımı tespit edilmişti.

Bu maddenin normal şartlarda doğada bulunmaması ve atomun parçalanması sonucu ortaya çıkan ürünlerden biri olması, ‘nükleer kaza’ olasılığını gündeme getirmişti.

Rusya ya da Kazakistan’da ‘nükleer bir kaza’ oldu

Fransız Nükleer Güvenlik Enstitüsü (IRSN), özellikle Almanya, Avusturya, İtalya ve İsviçre, üzerinde dolaşan ‘nükleer bulut’un, Rusya ya da Kazakistan’daki bir ‘kaza’nın sızıntısı olduğunu açıkladı.

IRSN’den bugün yapılan açıklamada, kazanın bir nükleer güç ya da radyoaktif ilaç tesisinde gerçekleştiği, fakat Avrupalı insanların sağlığı üzerinde bir etkisi olacağının düşünülmediğini belirtildi.

Hava koşullarını inceleyen enstitü, tam lokasyon verilemese de sızıntının Ural Dağları ile Volga Nehiri arasında bir yerde gerçekleştiğini kaydetti.

IRSN müdürü Jean-Marc Peres, “Rusyalı yetkililerin kendi ülkelerinde gelişen bir kazadan haberdar olmadıklarını söylediğini, Kazak yetkililerden ise bir açıklama gelmediğini” ifade etti.

Avrupa üzerindeki bulut, Ekim’in son haftasında kaybolmuştu.


Karınca Dış Haberler



Önceki Haber
Mardin'de öğrenci servisi kaza yaptı: 2'si ağır 15 kişi yaralı
Sonraki Haber
Erdoğan 'teknoloji dehası' Elon Musk'la görüşmesini anlattı: Baktım çok heyecanlı