Ana SayfaDünyaFreedom House: Türkiye, internette özgürlüğün en çok gerilediği üç ülkeden biri

Freedom House: Türkiye, internette özgürlüğün en çok gerilediği üç ülkeden biri

HABER MERKEZİ – Freedom House’un yayınladığı ‘İnternette özgürlük: 2017’ raporunda internette özgürlüklerin en çok kısıtlandığı ülkeler arasında yer alan Türkiye, aynı zamanda bu alanda son bir yıl içinde en büyük gerilemenin yaşandığı üç ülkeden biri oldu.

ABD merkezli düşünce kuruluşu Freedom House, yayınladığı ‘İnternette özgürlük: 2017′ raporunda Türkiye’nin, özgürlüklerin en çok kısıtlandığı ülkeler arasında yer aldığını belirtti.

Araştırma kapsamında 65 ülkede internet üzerindeki yasakların ve sınırlamaların incelendiğini belirten Freedom House raporu, “32 ülkede internet özgürlüğü geçen yıla göre kötüye gitti. Ukrayna, Mısır ve Türkiye en büyük gerilemenin yaşandığı ülkeler oldu” dedi.

Raporda 15 Temmuz darbe girişiminin ardından düzenlenen ‘ByLock operasyonları’na dikkat çekilerek “Binlerce akıllı telefon kullanıcısı sadece kriptolu mesajlaşma uygulaması ByLock’u indirdikleri için gözaltına alındı. Uygulama Apple ve Google Store’da kamuya açıktı ve isteyenin indirmesi mümkündü” ifadelerine yer verildi.

‘AK Troller’ sosyal medyayı manipüle etti

Öte yandan raporun ‘bilgi kirliliği’ ve ‘yalan haber’ bölümünde de Türkiye’ye yer verildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre raporda şöyle dendi:

Türkiye’de ‘AK Troller’ olarak adlandırılan ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından desteklendiği iddia edilen 6.000 kişi sosyal medyada tartışmaları manipüle etti, gündem yarattı ve muhalif isimlere karşılık vermek için çalıştı.

Muhalif gazetecilerin sosyal medya hesaplarının da hacklendiğini ifade eden Freedom House, “Hacklenen hesaplardan sahte mesajlar yayınlandı ve hükümetten özür dilendi” ifadelerini kullandı.

Erişimin kısıtlanması

Öte yandan erişimin kısıtlanması ya da bilinçli olarak yavaşlatılması konusunda da Türkiye’den örnekler raporda yer aldı.

“Siyasi anlamda zorlu dönemlerde hükümet WhatsApp sohbet uygulamasına erişimi ya yavaşlattı, ya da tamamen uygulamayı ulaşılamaz hale getirdi” diyen Freedom House, VPN aracılığıyla sanal ağlardan erişim yollarının da hükümet tarafından tıkandığını söylüyor.

Previous post
"Ekoloji kadınsız olmaz": Diyarbakırlı kadınlar görünürlük için pedallıyor
Next post
Beş noktada 70 bin askeri güç: İran'ın Suriye'deki askeri örgütlenmesine dair bilgiler paylaşıldı