Ana SayfaDünyaFT: Sarraf davası ABD-Türkiye ilişkilerini ‘paramparça edebilir’

FT: Sarraf davası ABD-Türkiye ilişkilerini ‘paramparça edebilir’

HABER MERKEZİ – Financial Times gazetesi, Rıza Sarraf’ın merkezinde olduğu davanın, yıpranmış olan ABD-Türkiye ilişkilerini ‘paramparça etme’ tehlikesi taşıdığını yazdı.

Britanya merkezli Financial Times (FT) gazetesinin dış haberler editörü David Gardner, İran ve Türkiye vatandaşı iş insanı Rıza Sarraf’ın merkezinde olduğu davanın, halihazırda yıpranmış olan ABD-Türkiye ilişkilerini “paramparça etme” tehlikesi taşıdığını yazdı.

BBC Türkçe’nin Türkçeleştirdiği habere göre Gardner, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’ye olan öfkesini daha da arttığını ve ‘davanın Ankara’nın Kürtler ve Gülen ile ilgili endişelerinin önüne geçtiğini’ savundu.

Gardner’ın makalesi şöyle devam ediyor:

Üst düzey Türk hükümet yetkilileriyle bağlantısı olan Sarraf’ın merkez alan davada, o ve 8 diğer sanığın 2010-2015 yıllarında İran petrol ve doğalgazı karşılığında altın vererek, ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları delip delmediklerine bakılacak.

Ancak davanın çevresi sisle kaplı. Florida’da 18 ay önce yakalanan Sarraf’ın iddia makamı adına tanıklık edip etmeyeceği de net değil.


Sarraf duruşmaya katılmayacak: Sanık, ‘tanık’ mı oldu?


Gardner davanın, Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere tüm Türk yetkililerce “ABD’nin Ankara’ya yönelik planlarının üstünü kapatmak için kullandığı bir incir yaprağı” olarak yansıtıldığını hatırlatarak, makaleye şöyle devam etti:

Davayla ilgili ateşli söylentilerden biri de, daha önce Erdoğan’ın yakın çevresi ve hükümetine yönelik operasyonlarda sızdırılan ses kayıtlarının savcılar tarafından mahkemeye sunulup sunulmayacağı…

‘Dava Ankara’nın Kürtler ve Gülen’le ilgili endişelerinin önüne geçti’

Gardner, Erdoğan’ın büyük umut beslemiş olduğu Trump yönetiminin de YPG’ye desteği artırdığını hatırlatıyor:

Erdoğan ayrıca, ABD’nin Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesi taleplerini reddettiğini düşünüyor ve bu da öfkesini artırıyor.

Dış haberler editörü Gardner’a göre “Erdoğan ve yakınlarının ismini karalama potansiyeli taşıyan Sarraf davası, Ankara’nın Kürt ve Gülen endişelerinin önüne geçti.”

Gardner’ın konuştuğu ancak ismini vermek istemeyen bir Türk yetkili, “Durum çok ciddi. ABD ile ne zaman bir sorunu halletmeye çalışsak karşımızda üç yeni sorun daha buluyoruz” diyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yılmaz Güney'in kurgu planına göre: 'Bilinmeyen Hikayesiyle Yol'
Sonraki Haber
Meclis Başkanı 'Sorulamayacak konu' dedi, işkencenin aydınlatılması talebini reddetti