Ana SayfaEkonomiGAM: ‘Bizi en çok endişelendiren ülke Türkiye, enflasyonda artış devam edebilir’

GAM: ‘Bizi en çok endişelendiren ülke Türkiye, enflasyonda artış devam edebilir’

HABER MERKEZİ – Türkiye’de yüksek enflasyon, bankaların dış borçlanmasındaki artış ve son günlerde hızla artış gösteren döviz kurunu değerlendiren varlık yönetim şirketi GAM’ın yatırım direktörü McNamara, Türkiye’nin en çok endişelendikleri ülke olduğunu belirterek, ülkedeki çift haneli enflasyonunun artış gösterebileceğini aktardı.

Portföyündeki Türkiye’den varlıkların tümünden çıkan varlık yönetim şirketi GAM’a göre Türkiye’de yüksek enflasyon ve bankaların dış borçlanmasındaki artış ülkeyi 2018’de krize sürükleyebilir.

Küresel olarak 186 milyar doları yöneten İsviçre merkezli şirketin yatırım direktörü Paul McNamara, 2018 Reuters Yatırım Görünümü Zirvesi’nde konuştu.

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durumu değerlendiren McNamara, “Türkiye, en çok endişelendiğimiz ülke ve Türkiye’nin bir kazaya uğrama ihtimali bize yüksek görünüyor” dedi.

Türkiye’nin enerji ithalatçısı olduğuna ve petrol fiyatlarının son iki yılın en yüksek seviyesinde bulunduğuna dikkat çeken yatırım direktörü, Türkiye’nin çift haneli enflasyonunun artış gösterebileceğini ifade etti.

Cumhuriyet’in haberine göre McNamara ayrıca “İnşaat sektöründeki patlama da istikrarı bozan bir diğer faktör” diye konuştu.

‘Kur 4.20’lere çıkabilir’

ABD’de faiz artışına ilişkin beklentiler ve Türkiye’de enflasyonun yüksek düzeyini sürdürmesinin etkisiyle dolar dün 3.91 liraya çıkarken, euro da aynı gün 4.61’e kadar yükselerek son üç günde üç kez tarihi zirveye çıkmış oldu.

QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı da kurun bu seyrini değerlendirdi.

Kanlı, “Gelişmekte olan ülke para birimlerine dair olumsuz seyir devam ederse ve Kasım enflasyonunda bir yükseliş daha görürsek -ki bu olası- piyasalarda spekülatif haberin başlangıcı olabilir, o zaman kurda 3.90’dan değil, belki 4.20’lerden bahsediyor olabiliriz” dedi.

‘Sıkıntılı dönemin sonundayız’

Kur ve faizler artışı sürdürürken hükümet kanadından ise ‘Sıkıntılı dönemin sonundayız’ açıklaması geldi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “2018’in ilk çeyreğinde çok kapsamlı bir reform paketiyle iş ortamını iyileştirecek önemli adım atacağız” diye konuştu.

Faizde rekor

Türkiye’de 10 yıllık tahvillerin faizi, liranın euro karşısında yeni düşük seviyesine inmesiyle dün yüzde 12.49 ile rekor seviyeye çıktı.

Hazine’nin borçlanma tutarını artırması, getirileri belirleyen enflasyonda yükselişin yanı sıra Türkiye’nin risk primini artıran jeopolitik gelişmeler TL cinsi varlıkları son dönemde baskılarken, TL’deki değer kaybı ve faizlerdeki yükselişte ana unsurlar olarak öne çıkıyor.