Ana SayfaGüncelGazeteci Nedim Türfent’e yine tahliye yok: ‘Yaptığım haberlerin intikamı alınıyor’

Gazeteci Nedim Türfent’e yine tahliye yok: ‘Yaptığım haberlerin intikamı alınıyor’

HABER MERKEZİ – Yüksekova’da sokağa çıkma yasakları döneminde yaptığı haberler nedeniyle 17.5 ay önce tutuklanan gazeteci Nedim Türfent’in yargılandığı davanın üçüncü duruşması görüldü. Duruşmada savunma yapan Türfent “Tanık ifadeleri tutmayınca gizli tanığa başvuruldu. ‘Türk’ün gücünü göreceksin’ haberinin intikamı alınıyor” dedi. Mahkeme, Türfent’in tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 17 Kasım’a erteledi.

Van’da 13 Mayıs 2016 tarihinde tutuklanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) muhabiri Nedim Türfent hakkında 22.5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın üçüncü duruşması Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Daha önceki duruşmalarda 24 tanıktan 13’ü ifadelerinde işkence gördükleri ve zorla ifade verdiklerini beyan ederken, bu duruşmada da SEGBİS bağlantısıyla 4 tanık daha dinlendi.

Açık tanıkların dinlenmesinden önce “gizli tanığın” mahkemede okunan beyanında, “Türfent’in örgüt içinde medyadan sorumlu kişi olarak görev yaptığı” iddia edilerek, “Nedim Türfent’i örgüt üyesi mavi gözlü birisiyle konuşurken gördüm, çok samimi konuşuyorlardı” ifadesi yer aldı.

‘Tanık ifadeleri tutmayınca gizli tanığa başvuruldu’

Daha sonra söz alan Türfent, Kürtçe yaptığı savunmasında “Gizli tanık temelsiz ithamlarda bulunmuştur. Sözleri iftiradır, yalandır” dedi.

Gizli tanık beyanlarına dayandırılan iddianamenin tamamen uydurma olduğunu söyleyen Türfent, “Daha önceki açık tanıkların işkence altında ifade verdiklerini söylediler. Tanık ifadeleri tutmayınca gizli tanığa başvuruldu” diye konuştu.

Türfent’in avukatlarından Barış Oflas da gizli tanık beyanlarında zaman diliminin belirtilmediğinin altını çizerek, “Şayet belirtilseydi Nedim’in o tarihte nerede olduğunu belirterek, savunma yapabilirdi” dedi.

Tanıklar ‘Türfent’i tanımıyoruz’ dedi

4 tanık da verdikleri ifadede Nedim Türfent’i tanımadığını söylerken, emniyette kendilerine zorla ve baskı altında kağıt imzalatıldığını açıkladı.

Türfent: Yaptığım haberlerin intikamı alınıyor

Tanık beyanlarından sonra söz alan gazeteci Türfent, “Bu beyanlardan anlaşıldı ki ifadeler kopyala yapıştır şeklinde hazırlanmıştır. Hakkımdaki dosya ben 2015’te ‘Türk’ün gücünü göreceksin’ haberini yaptıktan sonra polislerce intikam amacıyla hazırlandı. Bu haberden sonra İçişleri Bakanlığı polisler hakkında soruşturma başlattı. Polisler intikam için böyle bir dosya hazırladı. Benim hakkımda sosyal medyada JİTEM isimli hesaptan çeşitli paylaşımlar yapıldı. Bana ‘Seni öldüreceğiz’ tehdidinde bulunuldu” diye konuştu.

“Gazeteciler her konuda haber yapabilir” diye savunmasına devam eden Türfent, “Ben hendeklerle ilgili Yüksekova’da haber yaptığım için şu an buradayım. Hendek haberi yapmam beni örgüt üyesi yapmaz, bu bir gazetecilik faaliyetidir” dedi.

539 gündür tutuklu olduğunu hatırlatan Türfent, “Bu durum tutukluluk halini aşmış, cezanın infazına dönüşmüştür” ifadesini kullandı.

Mahkeme tutukluluğun devamına karar verdi

Duruşmada savcı, ‘kaçma şüphesi’ ve dinlenmeyen tanıkların olması nedeniyle tutukluluk halinin devamına karar verilmesi talebinde bulundu.

Mahkeme ise ara kararında Türfent’in tutukluluğunun devamına karar vererek duruşmayı 17 Kasım’a erteledi.

İlk iki duruşmada neler yaşanmıştı?

Nedim Türfent’in 14 Haziran’da görülen ilk duruşmasında tanık olarak dinlenenler, işkence altında ifadelerinin alındığını söylemişti.

Duruşmada savunma yapan Türfent ise gözaltı sırasında işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını anlatmış ve tutukluluk süresine dikkat çekerek, “Tutukluluk halimin devamı için ‘kaçma şüphesi’ gerekçe gösteriliyor. Ben ölüm tehdidi aldığımda bile kaçmadım. Tutukluluk sürem kendi başına cezanın infazı oldu” diyerek, tahliye talep ederek beraatını istemişti.

Ancak mahkeme heyeti, Türfent’in tutukluluk halinin devamına karar vermişti.

Türfent’in 9 Ağustos’ta görülen ikinci duruşması ise 6 saat gecikmeli başlamıştı.

Bu yüzden mahkeme heyetiyle tartışan avukatların savunma yapmadan duruşma salonundan ayrılması ile duruşma yine ertelenmişti.

Ne olmuştu?

Gazeteci Nedim Türfent’in de içerisinde bulunduğu araç 12 Mayıs 2016 tarihinde Van girişinde durdurulmuştu. Türfent burada gözaltına alınmıştı.

Türfent, gözaltına alınmadan önce kimi sosyal medya hesaplarında ölüm ile tehdit edilmişti.

İlk etapta Türfent’ten haber alınamazken, kamuoyu baskısı sonucu gazetecinin Yüksekova’ya götürüldüğü açıklanmıştı.

Daha sonra Türfent, “örgüt üyesi olma” iddiasıyla 13 Mayıs’ta tutuklanmıştı.

Türfent’in tutukluluk kararında yaptığı haberler ve gizli tanık ifadeleri gerekçe gösterilmişti.

Gazeteci Türfent, önce Hakkari Cezaevi’ne daha sonra Van M Tipi Cezaevi’ne ve oradan da Van T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilmişti.

Türfent, aylarca tek kişilik hücrede tutulmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
PYD’den Rusya’nın davetine ilk yanıt
Sonraki Haber
Tahliye olan gazeteci Kızılkaya: Mesleğimizden vazgeçirmeye çalışıyorlar