Ana SayfaÇeviri‘Gelişmiş’ ülkelere İklim Anlaşması eleştirisi: ‘Sadece ekonomik büyüme ile ilgileniyorlar’

‘Gelişmiş’ ülkelere İklim Anlaşması eleştirisi: ‘Sadece ekonomik büyüme ile ilgileniyorlar’

HABER MERKEZİ – Çin, Ekvador, İran ve Nikaragua’nın aralarında bulunduğu 134 ülke, Paris İklim Anlaşması’nda yer alan gelişmiş ülkeleri, “Sadece kendi vatandaşlarının refahını düşünmek ve ekonomik büyüme ile ilgilenmekten” ötürü eleştiriyor.

Almanya’nın Bonn kentinde devam eden Birleşmiş Milletler Dünya İklim Konferansı (COP23), 2015 Paris İklim Anlaşması’nın hükümlerinin somut olarak hayata geçirilmesine ilişkin görüşmeler ile devam ediyor.

Ancak aralarında Çin, İran, Ekvador ve Nikaragua’nın bulunduğu 134 ülke, yaptıkları son açıklamalarda endüstrileşmiş zengin ülkelerinin iklim değişikliğine karşı duruşunu sorguluyor.

Ülkeler, gelişmiş olarak adledilen ülkeleri “kendi çıkarına dönük” ve “sadece kendi vatandaşlarının refahı” için hareket etmekle suçluyor.

‘Sorumluluklar yerine getirilmiyor’

Bu açıklamalar, aynı zamanda merkez ülkeler ile yoksul ve gelişmekte olan ülkeler arasında büyük bir birlik kurularak oluşturulan Paris İklim Anlaşması’nın somut olarak hayata geçirilmesinin zorluğuna da işaret eder nitelikte.

Çin başmüzakerecisi Chen Zhihu da işte bu soruna dikkat çekiyor.

Zhihu, gelişmiş ülkelerin alınan kararlara uymadığını belirterek, bu durumun neden olduğu sıkıntıları şöyle anlatıyor:

Aldığımız kararlara saygı duymuyorsak, taraflar arasındaki güveni nasıl sağlayabiliriz? Paris İklim Anlaşması’nın uygulanması için temeli nasıl atabiliriz?

Nikaragua başmüzakerecisi Paul Olquist de “Var olan sorumlulukları yerine getirmekte başarısızlıklar olduğunu” belirterek, gelişmiş ülkeleri eleştirenler arasında.

Hindistan merkezli PTI haber ajansına konuşan Olquist, “Bilim açıkça söylüyor: 2020 yılına kadar kendimizi toplamazsak, 1.5 ve 2 derece hedeflerini unutabiliriz” diyor.

“Gelişmiş ülkeler sadece ekonomik büyüme ile ilgileniyor”

Ekvador Dışişleri Bakanı Maria Fernanda Espinosa ise maddi konulardaki sorunlara dikkat çekiyor.

Sera gazı salınımını azaltmanın yol açtığı yüksek masrafa değinen Espinosa, endüstrileşmiş ülkelerin 100 milyar dolarlık Yeşil İklim Fonu’na (GCF) yeterince kaynak ayırmadığını belirtiyor.

Uzmanların hesaplamalarına göre Ekvador gibi ülkelerin sera gazı salınımını azaltmak için 300 milyar dolara ihtiyacı olduğunun altını çizen Espinosa, gelişmiş ülkelerin 100 milyar dolar sunduğunu ve şu ana kadar bu fona ayrılan kaynağın ise sadece 6 milyar dolar olduğunu söylüyor.

Öte yandan İran, gelişmiş ülkelerin kürenin güneyinde kalan ülkelerin sesini bastırmaya çalıştığını öne sürüyor.

İran temsilcisi, “Gelişmiş olan taraf ülkeler, somut olarak harekete geçmek için niyet veya iradeye sahip değil” diyerek, endişelerini şu sözlerle aktarıyor:

Şu ana kadar tartışmaya değmeyecek konuşmalarla, kararlarla ve sözlerle zaman geçti; ancak tüm dünya harekete geçilmesini bekliyor. Biz kötü etkilendik, ekonomilerimiz kötü etkilendi, halklarımız çeşitli iklim olaylarından, taşkınlardan, kasırgalardan ve acil sağlık sorunlarından kötü etkilendi. Ancak gelişmiş ülkeler sadece ekonomik büyüme ve vatandaşlarının refahıyla ilgileniyor.


Karınca Dış Haberler

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Var olmamış cennet: Antik Mezopotamya
Sonraki Haber
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin işten çıkardığı işçi açlık grevine başlıyor