Ana SayfaBilim ve TeknolojiGiresun Adası’ndaki kazılar: Adanın tarihte bir dini merkez olduğu belirlendi

Giresun Adası’ndaki kazılar: Adanın tarihte bir dini merkez olduğu belirlendi

HABER MERKEZİ – Giresun Adası’ndaki kazılar Ortodoks Hristiyan din merkezini ortaya çıkardı.

Giresun’da 2’nci derecede Doğal ve Arkeolojik SİT alanı olan Giresun Adası’nda, 2012 yılında başlayan ve kilise kalıntıları, tapınak, iskeletler, şarap fıçıları tarihi kalıntılar bulunan arkeolojik kazıların bu yılki çalışmaları tamamlandı.

Giresun Müze Müdürü Hulusi Güleç, arkeolojik kazılar sonucunda adanın tarihte bir dini merkez olduğunu belirlediklerini açıkladı.

DHA’ya konuşan Güleç şunları söyledi:

Şapel yapı kompleksinde yapılan kazı çalışmaları sırasında ele geçen buluntular değerlendirildiğinde yerleşimin sosyo-ekonomik yapısı ve dini hakkında bize önemli bilgiler vermektedir. Ayrıca M.S. 11 ve 12’inci yüzyılda yapıldığı belirlenen bir şapel ortaya çıktı. Şapelin güneyinde başlatılan kazılarda da pitos yani küpler ortaya çıktı. Yine şapelin etrafında bulunan insan iskeletlerinin şapel ve kilisedeki görevli din adamlarına ait olduğu tespit edildi.

2017 yılında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında ise ortaya çıkarılan mezarlarda bulunan iskeletlerin Ortodoks Hristiyan geleneğine uygun olarak gömüldüğünün belirlendiğini ifade eden Güleç, “Yapılan arkeolojik kazılar sonucunda adanın bir dini merkez olduğunu belirledik” dedi ve şöyle devam etti:

Şapelin, kilise ve tapınakların bulunması ve buradaki iskeletlerin de zaman zaman boyunlarda haç ortaya çıkması buranın dini amaçlı merkez olduğu, kıyıda kalan insanların zaman zaman aday giderek dini ayinleri törenleri yaptıkları ve adada bulunan iskeletlerin de burada yaşayan din adamlarının olduğunu ortaya çıkardık. Kazılarda bulunan sırlı seramik, bronz sikke, takı, hokka, divit takımının da adanın tarihini belirlemede bize yardımcı oldu.

Giresun Adası

Ada, Karadeniz’de bulunan iki adadan biri. Kıyıdan 1.6 km açıkta olup, 40.000 metrekare alana sahip.

Adada özellikle Akdeniz defnesi ve Yalancı Akasya başta olmak üzere 71 tür doğal otsu ve odunsu bitki türü bulunmakta.

Hakkında birçok efsaneler anlatılan, Amozanların ve birçok kavmin yaşadığı adada mitolojik çağlara ait birçok kalıntı bulunmakta.

Amazon kadınlarının burada yaşadığına ve mitolojide Kaptan Yason önderliğindeki Argonotlar’ın Herkül ile birlikte altın postu aramak için geldiklerine ve ‘Aretias, Nesos ve Khalkeritis’ isimleriyle anılan adada MÖ 2 bin yılından itibaren yerleşim başladığı sanılıyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Zonguldak'ta kömür madeninde göçük: İki işçi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Üç ilde ev baskınları: 20 kişi gözaltına alındı