Ana SayfaDünyaGuardian: ‘AKP, LGBTİ hakları hareketinin faaliyetlerini engellemeye çalışıyor’

Guardian: ‘AKP, LGBTİ hakları hareketinin faaliyetlerini engellemeye çalışıyor’

HABER MERKEZİ – Guardian gazetesi, Ankara Valiliği’nin Pazar günü LGBTİ derneklerinin kentteki tüm etkinliklerini süresiz yasaklamasına bugünkü sayısında sayfalarında yer verdi.

Ankara Valiliği, 16 Kasım’da Alman LGBTİ Film Günleri’ni yasaklamasının ardından, 19 Kasım’da Ankara’daki “LGBTİ sivil toplum örgütleri tarafından gerçekleştirilen etkinlikleri” süresiz olarak yasakladığını açıklamıştı.

Valilik karara gerekçe olarak, “toplumsal hassasiyet ve duyarlılıklar”, “kamu güvenliği”, “genel sağlık ve ahlakın korunması” ve “başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması”nı göstermişti.

Türkiye’de LGBTİ’lere yönelik yasaklar Britanya’da yayın yapan The Guardian gazetesinde de yer aldı.

Guardian’ın Türkiye muhabiri Kareem Shaheen’in imzasını taşıyan haberde, söz konusu kararın, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşcinselliği “milletin değerlerine aykırı” bulmasından kısa süre sonra alındığı belirtiliyor.

Guardian’a göre son yasak, iktidardaki AKP’nin Türkiye’de LGBTİ hakları hareketinin faaliyetlerini engellemeye yönelik bir dizi çabasının sonuncusu.

Erdoğan 9 Kasım’da yaptığı konuşmada, şunları söylemişti:

Milletimizin değerleriyle bağları öylesine kopmuş durumdaki bir büyük şehrimizde CHP’li ilçe belediyesi, mahalle komiteleri için yapılacak seçimde beşte bir oranında eşcinsel kotası koyabiliyor. Allah şaşırtmasın. Şu hale bak ya. Bir partide ölçü kalmayınca, muvazene kaybolunca işte böyle nereye savrulacağı belli olmuyor.

Gazete, İstanbul’daki her yıl düzenlenen LGBTİ Onur Yürüyüşü’nün 3 yıldır “güvenlik” gerekçesiyle iptal edildiğini de yazmış.


İHD ve LGBTİ dernekleri: Valilik iktidardan güç alıyor, ayrımcılık meşrulaştırılıyor


Bu haberde BBC Türkçe’den yararlanılmıştır.



Önceki Haber
Dolar tarihi zirvede
Sonraki Haber
13 kurşun, 13 yıl: Uğur Kaymaz’ın ölüm yıldönümü