Ana SayfaEkonomiHalkbank ve DenizBank’tan Sarraf açıklaması

Halkbank ve DenizBank’tan Sarraf açıklaması

HABER MERKEZİ – Rıza Sarraf’ın ABD’de görülen davada İran ile altın ticaretinin nasıl işlediğini anlatması ve ifadelerinde Halkbank ile DenizBank’ın adının geçmesi ile ilgili olarak her iki bankadan da açıklama yapıldı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delme, rüşvet ve para aklama suçlamasıyla ABD’nin New York kentinde görülen davada, Rıza Sarraf dün savcılığın tanığı olarak ilk kez jüri karşısına çıktı.

Sarraf, Hakan Atilla’nın Halkbank’ta yaptırım kurallarıyla ilgili en bilgili kişi olduğunu ve eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a 45-50 milyon euro ve 7 milyon dolar rüşvet verdiğini söylemesinin yanında, dönemin Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış’ın kendisine Aktifbank’ta hesap açılması için bankanın CEO’suyla görüşme ayarlamaya yardım ettiğini de öne sürdü.

Rıza Sarraf ayrıca ifadesinde, İran ile altın ticaretinin nasıl işlediğini de anlattı. Halkbank’a gelen paranın Sarraf’ın ifadesine göre Halkbank’tan çıkışı euro ve Türk Lirası olarak DenizBank’a gelişiyle yapılıyordu.


Rıza Sarraf: Zafer Çağlayan’a 45-50 milyon euro ve 7 milyon dolar rüşvet verdim


DenizBank: Hiçbir dahlimiz yok

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş’ten Sarraf’ın ifadelerinde DenizBank’ın adının geçmesi ile ilgili olarak bir açıklama geldi.

Habertürk’ün haberine göre DenizBank’ın 2004-2013 yılları arasında Türkiye’nin Hazine tarafından görevlendirilmiş tek resmi takas bank yetkisine sahip olduğunu belirten Ateş, altın takas bankasının da devletin onay verdiği ve Altın Borsası’na kayıtlı, uygun belgeyi getiren her üyeye hesap açmakla yükümlü olduğunu savundu.

Hakan Ateş, konuya ilişkin şunları söyledi:

Paranın yurtdışı edilip bir takım işlemlerle yurtdışından getirilmesi konusunda hiçbir dahlimiz yok. ABD’de araştırılan konu isteyerek ve bilerek bu yaptırımlar delindi mi? Burada ne bilerek isteyerek ne bilmeden istemeden Denizbank’ın hiçbir işleme konu bir işlemimiz yok.

Halkbank: Para transferleri açık ve şeffaf durumda

DenizBank’ın ardından Halkbank’tan ise yazılı bir açıklama geldi.

Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamada, ilgili döneme ilişkin yapılan denetimlerde bankacılık hizmetlerinin yerine getirilmesinde uluslararası bankacılık düzenlemelerine ve kurallarına aykırılık tespit edilmediği savunuldu.

Açıklamada, “Yapılan dış ticaret işlemleri ve para transferleri açık, şeffaf ve sistem üzerinde ilgili otoritelerce izlenebilir durumdadır” ifadesi yer aldı.

Bankanın yaptığı açıklamada, “İddia edildiği şekilde yaptırımlara konu işlemlerde yaptırımların aşılması amacına yönelik sistematik ve bilinçli bir ihlal söz konusu olmayıp yasaklı tarafların ve malların ihracına aracılık edilmemiştir” de denildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AİHM’den CHP’nin referandum başvurusu için karar
Sonraki Haber
Kurduğu organik çiftliğe Van depreminde yaşamını yitiren Miyazaki'nin adını verdi