Ana SayfaDünyaHariri’nin ‘istifasının’ perde arkası: ‘Zorla tutuluyor, yerine ağabeyinin gelmesi isteniyor’

Hariri’nin ‘istifasının’ perde arkası: ‘Zorla tutuluyor, yerine ağabeyinin gelmesi isteniyor’

HABER MERKEZİ – Lübnan’lı kaynaklar, Başbakan Saad Hariri’nin Suudi Arabistan’da zorla tutulduğunu ve yerine kardeşi Baha’nın getirilmeye çalışıldığını iddia etti.

İran yönetimini Arap devletlerinin ilişkilerine müdahale etmekle eleştiren Lübnan Başbakanı Saad Hariri, bir hafta önce “Hayatının tehlikede olduğunu” söyleyerek istifa ettiğini açıklamıştı.

Reuters haber ajansı da Lübnan, Hizbullah ve İran ilişkilerini mercek altına aldığı haberinde, Lübnanlı yetkililerle görüşerek Hariri’nin istifasının perde arkasına ulaştı.

Başbakan Hariri’nin Suudi Arabistan Kralı Selman ile resmi görüşme gerçekleştirmek üzere Suudi Arabistan’a gittiğinin belirtildiği haberde, Suudi prenslerinin ve bakanlık yetkililerinin Hariri’yi karşılamadığına dikkat çekildi.

‘Hariri’nin yerine ağabeyi Bahaa’nın gelmesi isteniyor’

Öte yandan haberde, Hariri’nin telefonuna el konulduğu ve Suudi kanalından gerçekleştirilen yayında başbakanlık görevinden istifa etmeye zorlandığı ifade edildi.

Hariri’ye yakın kaynaklardan aktarılan habere göre Suudi Arabistan’ın, Hizbullah’ı karşısına almayan Lübnan Başbakanı’nın (2005’te bombalı saldırı sonucu yaşamını yitiren Suudi Arabistan müttefiği ve eski Lübnan Başbakanı Rafik el-Hariri’nin oğlu) görevinden ayrılması gerektiği yönünde karar aldığı öne sürüldü.

Birçok Lübnanlı kaynak ise Suudilerin asıl amacının Hariri’nin yerine ağabeyi Bahaa’yı getirmek olduğunu iddia etti.

Bahaa’nın şu an için Suudi Arabistan’da olduğu; Hariri aile üyelerinin ise ona bağlılık yemini etmesi için çağrıldığı belirtildi.

Ancak yine aynı kaynaklara göre Hariri üyeleri bu çağrıyı reddetti.

Suudi Arabistan ise Hariri’nin özgür biri olduğunu söyleyerek, zorla istifa ettirildiği yönündeki iddiaları yalanladı.

‘Suudi yetkililer, Hariri’ye istifa metni verdi’

Hariri, Suudi Kralı Selman ile görüşmeye çağrıldığında tarih 2 Kasım idi.

Suudi Aarabistan’da birçok mülk sahibi olan Hariri, burada Riyad’daki evine geçtiğinde veliaht prens Mohammed Bin Selman ile görüşmeye çağrıldı.

Ajansın haberine göre görüşme için dört saat bekletilen Hariri’ye, televizyonda okuması için istifa metni teslim edildi.

‘Olumlu’ geçen bir önceki görüşmede neler konuşuldu?

Bu yaşananlardan sadece birkaç gün önce Hariri yine Suudi Arabistan’a ziyarette bulunmuştu.

Burada Kral Selman’ın ayarladığı görüşmede üst düzey istihbarat yetkilileri ve Körfez İşleri Bakanı Thamer el-Şabhan ile bir araya gelen Hariri, kendisinin danışmanlarına göre veliaht prensten “cesaret verici ifadeler” ile karşılaşmış.

Hatta Lübnan ordusuna yardım paketi verilmesi konusunda söz bile almış.

Hariri’ye yakın kaynaklar, Lübnan’ın istikrarı için Hizbullah ile bağdaşma ihtiyacı konusunda Hariri’nin Suudi yetkilileri ikna ettiğini düşündüğünü de ifade etti.

Ancak kaynaklardan bir tanesi, konuşmada öne çıkmış olabilecek bir detayı şu sözlerle paylaştı:

O görüşmelerde, Hariri’nin Lübnan’daki Hizbullah ile ilgili aldığı konumu açığa vurduğuna (Hizbuullah ile karşı karşıya gelmenin ülkeyi istikrarsızlaştıracağı konusunda) inanıyorum. Sanırım duydukları şeye hoşlarına gitmedi.

Yetkili son olarak “Suudiler için bu varoluşsal bir savaş. Her şey siyah ve beyaz. Lübnan’daki bizler griye alıştık” diye konuştu.

İstifa

Haberde, Lübnanlı üst düzey bir yetkili ise Hizbullah’a yakın Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun’un, büyükelçilere Hariri’nin kaçırıldığını söylediğini aktarıldı.

Hariri’nin istifasının dışında Suudi Arabistan’da, 11 Suudi prens, şimdiki ve önceki bakanlar ve iş insanları dahil olmak üzere 200’den fazla kişi yolsuzluk operasyonu kapsamında tutuklandı.


Karınca Dış Haberler

Previous post
Filipinli gerilla Borjal’dan ‘müzakere’ yorumu: İktidar hiçbir şeyi armağan etmez, mücadeleyle alıyoruz
Next post
39. İstanbul Maratonu: 'Düşlere güç ver' diyerek çocuklar için koştular