Ana SayfaGüncelHarvard’lı akademisyen Prof. Pinker’dan barış imzacılarına dayanışma mesajı

Harvard’lı akademisyen Prof. Pinker’dan barış imzacılarına dayanışma mesajı

HABER MERKEZİ – Time’ın ‘dünyanın en etkili 100 bilim insanı’ arasında gösterdiği Harvard’dan Prof. Steven Pinker, 5 Aralık’ta davaları başlayacak olan barış imzacısı akademisyenlere video aracılığıyla dayanışma mesajı gönderdi. Prof. Pinker mesajında, “Kendisine güvenen bir toplum düşünce ve bilim insanlarını baskı altına almaz, onları tam tersine düşüncelerini ifade etmesi için destekler” dedi ve hükümete akademisyenlere yönelik ‘amansız baskıyı’ durdurma çağrısı yaptı.

Time tarafından dünyanın en etkin 100 bilim insanı ve düşünce insanından biri olarak gösterilen Harvard Üniversitesindeki Prof. Steven Pinker, 5 Aralık’ta başlayacak olan Barış Akademisyenleri davalarına karşı akademisyenlerle bir dayanışma video mesajı yayınladı.

Prof. Pinker’ın dayanışma mesajı şöyle:

Ben Steven Pinker, Harvard üniversitesi kognitif alanında çalışan bir bilim insanıyım ve Türkiye’deki öğretmen ve akademisyenlere dayanışmamı belirtmekten gurur duyuyorum. Bir toplum yalnızca tüm vatandaşlarına ve özelikle uzmanlarına kendi düşüncelerini oluşmasına ve gelişmesine imkân verirse ilerleyebilir. Kendisine güvenen bir toplum düşünce ve bilim insanlarını baskı altına almaz, onları tam tersine düşüncelerini ifade etmesi için destekler. Tabi ki tüm düşünceleri ve her zaman değil. Çünkü hiçbir insan mükemmel değildir bu durum siyasal önderleri için de geçerlidir.

Sadece düşüncelerin özgürce söylendiği ve bunların mantık ve kanıtlarla değerlendirildiği bir yerde hangi düşüncenin geçerli olup olmadığını anlayabiliriz. Öğretmenleri ve akademisyenleri işten çıkartan ve baskı altına alan bir hükümetin gerçeğe ulaşılmasından korktuğu anlaşılır. Bu hükümet güvenilir değildir ve sadece kendisini zorba yöntemlerle korumaya çalışır.

Tüm dünya Türkiye’de bir zamanlar ilerlemenin ve aklın feneri olan akademisyenlerin uğramış olduğu davranışlardan dolayı son derece dehşete kapılmış durumdadır. Bizler Türk hükümetini, bilgi peşinde olmaya ve düşünceye yönelik bu amansız baskılarını durdurmaya çağırıyoruz.



Prof. Steven Pinker kimdir?

1954 yılında Kanada Montreal’de doğan Pinker, kognitif algılama ve dil gelişimi üzerine yaptığı bilimsel çalışmalarla ünlenmiştir. Harvard Üniversitesinde yaptığı çalışmalarla evrimci ve doğuştancı psikolojinin temsilcisi olarak tanınmıştır. Steven Pinker 20 dile çevrilen kitaplarında dil gelişiminin bir iç güdüsel ve biyolojik bir adaptasyon sürecindeki bir doğal ayrışma ile geliştiğini söyler.

BBC tarafından ‘Bilimin Süperstarı’ olarak değerlendirilirken, Der Spiegel tarafından ‘dünyaca tanınmış evrim psikoloğu’ olarak tanıtılıyor. Kitapları Bestseller olarak listelerde en yukarlarda yer alırken, Time’nin yanı sıra Prospecht ve Foreign Policy tarafından da dünyadaki en önemli 100 entelektüel arasında gösteriliyor. New York Times, Time, Newsweek, Forbes Magazine ve The New Republic yayınlarında da yazılar yazmaktadır.  ’Zihin Nasıl Çalışır’’, ‘Boş Sayfa .- İnsan Doğasının Modern İnkarı’’ ve ‘Gelecek Daha Güzel Günler Mi Getirecek?’ adlı kitapları Türkçe olarak basıldı.

Çalışmalarından dolayı Early Career Award (1984) ve Boyd McCandless Award (1986) ödüllerini kazandı.  Amerika Psikoloji cemiyeti tarafından 1993 senesinden ödül alırken, ABD bilim akademisinnde 2004 yılında ve Büyük Britanya Kralın enstitüsünmden 2006 yılında ve  2010 yılında Cognitive Neuroscience Society tarafından verilen ödülü almıştır.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kurduğu organik çiftliğe Van depreminde yaşamını yitiren Miyazaki'nin adını verdi
Sonraki Haber
Sarraf'ın itirafları ve belgelerin ardından Erdoğan: Doğruyu yaptık; Kılıçdaroğlu bedelini ödeyecek