Ana SayfaGüncelHDP’li Bilgen: Kürt sorununun çözümü için üçüncü bir özne gerek

HDP’li Bilgen: Kürt sorununun çözümü için üçüncü bir özne gerek

HABER MERKEZİ – HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Kürt sorununun çözümü Türkiye’de bir üçüncü öznenin, sürdürülebilir bir yeni birlikte yaşam projesini çok kararlı, çok net biçimde bütün topluma deklere etmesinden geçer” dedi.

Küyerel Düşünce Enstitüsü ve Friedrich Ebert Vakfı tarafından “Özgürlükleri kazanmada süreçlere müdahale deneyimleri” konulu bir konferans düzenlendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ayhan Bilgen, Türkiye’de 5 yıl önceki pozisyon ile bugünkü pozisyonun çok değiştiğini belirterek “5 yıl önce devlet Öcalan ile görüşürken şimdi Selahattin Demirtaş’ın fotoğrafını bile suç sayıyor, kriminalize ediyor” diye konuştu.

‘Değişime nereden başlanmalı’

Bilgen, artık herkesin bu pozisyonun değiştiğini kabul etmesi gerektiğini ifade etti ve şöyle devam etti:

Sanki 5 yıl önceki ortam varmış gibi siyaset yapmaya kalkmamak, bundan medet ummamak, bu yöntemlerle toplumda ikna edici, inandırıcı bir siyaset yapma ortamının kaldığını sanmamak gerek. Durumu önce anlamak gerek ve ‘değişime nereden başlanmalı?’ sorusunu daha gerçekçi bir şekilde sormak gerekir.

‘Kürt sorununda üçüncü bir tarafa rol düşüyor’

“Zor zamanda kendi özgün duruşunuzu ortaya koyabiliyorsanız siyaseti yapmış olursunuz” diyen Bilgen,” Kürt sorunu nasıl dönüştürücü, demokratikleştirici bir işlev görebilir? Şu anda en can yakıcı soru bu” dedi.

Burada üçüncü bir tarafa rol düştüğüne değinen HDP’li Bilgen devamla şunları aktardı:

Kürt sorununun çözümü Türkiye’de bir üçüncü öznenin, bir üçüncü tarafın çıkıp hakkaniyetle, makul, kabul edilebilir, sürdürülebilir bir yeni birlikte yaşam projesini çok kararlı, çok net biçimde bütün topluma deklere etmesinden geçer.