Ana SayfaGüncelBir garip yargılama: HDP’li vekilin duruşması avukatlara haber verilmeden görüldü

Bir garip yargılama: HDP’li vekilin duruşması avukatlara haber verilmeden görüldü

HABER MERKEZİ – HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan’a verilen 8 yıl 1 ay 15 günlük hapis cezasının bozulması ardından yeniden yargılanmasına başlandı. Mahkeme, Zeydan’ın avukatlarına haber vermeden duruşmayı yaptı. Bunun üzerine tutanak tutan avukatlar, mahkeme heyetini HSYK’ye şikayet edeceklerini açıkladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları ve milletvekillerine yönelik 4 Kasım 2016’da yapılan eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınarak tutuklanan Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan hakkında verilen 8 yıl 1 ay 15 gün cezanın İstinaf Mahkemesi’nce bozulmasının ardından ilk duruşması görüldü.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, mahkeme heyeti duruşma için adliyede olan Zeydan’ın avukatlarına haber vermeden duruşmayı yaptı.

Duruşmanın kendilerine haber verilmeden yapılmasına tepki gösteren avukatlar ve duruşmaya izlemek için gelen HDP milletvekilleri, duruma ilişkin tutanak tuttu. Avukatlar mahkeme heyetini Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) şikayet edeceklerini açıkladı.

Tutukluluk halinin devamına karar verildi

Avukatlara haber verilmeden yapılan duruşmanın tutanağında, Abdullah Zeydan’ın tutuklu olduğu Edirne F Tipi Cezaevi ile Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) bağlantısı kurulduğu, ancak Zeydan’ın duruşmaya çıkmadığı belirtildi.

Mütalaasını veren duruşma savcısı, tutuklama tedbirinin ölçülü olduğu, adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı gerekçesiyle Zeydan’ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Zeydan’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Mahkeme, cezaevi görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu

Mahkeme, Zeydan’ın SEGBİS üzerinden zorla hazır edilmesi için tutuklu olduğu cezaevine müzekkere yazılmasına karar verdi.

Öte yandan Mahkeme, Zeydan’a iddianame tebliği için yazı yazılmasına rağmen cezaevi görevlilerin bunu duruşma günü tebliğ ederek yargılamayı sürüncemede bıraktıkları gerekçesiyle sorumlu cezaevi görevlileri hakkında Edirne Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmasına karar verdi.

Duruşma, 13 Aralık tarihine erteledi.

“Buna yargılamaya diyemeyeceğiz”

Duruşmayı izlemek için gelen HDP milletvekilleri adliye önünde açıklama yaptı.

Açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, yargının hukuk ve adalet kurumu olmaktan çıkıp bir siyaset kurumu haline geldiğini belirterek, HSYK’ye suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Yıldırım, yaşananları şu sözlerle aktardı:

Bu kadar olmaz dedirten yeni uygulamalarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Hakkari Milletvekilimiz Abdullah Zeydan’ın duruşması için buraya gelmiştik ama yeni bir hukuk ve yargı garabetiyle karşı karşıya kaldık. Düşünün Abdullah Zeydan hakkında verilen karar 1 ay önce bozulmasına rağmen bu karar bu sabah kendisine tebliğ ediliyor. Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi daha önce siyasi bir saikle vermiş olduğu kararının bozulmasının verdiği bir öfke olsa gerek, duruşma saatinden önce adliyede olmamıza rağmen ailesi, avukatları ve milletvekillerine haber verilmeden duruşma yapıldı. Gerçekten o salona geldiler mi bilmiyoruz. Biz kararın mahkemenin duruşma salonunda alınıp alınmadığını bilmiyoruz gerçekten. Bunu tutanak altına aldık.  Bu anlamda mahkeme heyeti hakkında HSYK’ye suç duyurusunda bulunacağız.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Türkiye'den AİHM'e 130 sayfalık HDP savunması
Sonraki Haber
Diyarbakır'ın 42 köyünde askeri operasyon için sokağa çıkma yasağı ilan edildi