Ana SayfaDünyaHükümetten Rıza Sarraf’ın durumuna ilişkin açıklama

Hükümetten Rıza Sarraf’ın durumuna ilişkin açıklama

HABER MERKEZİ – ABD’de tutuklu yargılanan ve avukatlarının ‘5 gündür haber alamıyoruz’ iddiasında bulunduğu Rıza Sarraf için ABD’ye yazılı nota verilmesinin ardından ABD’den sözlü cevap geldiği açıklandı. Hükümet Sözcüsü Bozdağ, “Rıza Sarraf’ın sağlık durumunun iyi olduğu hakkında Dışişleri Bakanlığına bir bilgi ulaşmıştır” diye konuştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise ABD’den Rıza Sarraf’ın ‘Başka bir yerde’ olduğuna dair cevap verildiğini aktardı.

Türkiye, Amerika Birleşik Devleti’nden (ABD) İran’a yönelik yaptırımları delmek ve kara para aklamak gibi suçlardan 75 yıla kadar hapis cezası ile yargılanan Rıza Sarraf’ın durumunu sormuştu.

Avukatlarının ‘5 gündür haber alamıyoruz’ iddiasında bulunduğu Rıza Sarraf için ABD’ye dün yazılı nota veren Dışişleri Bakanlığı, “Sarraf’ın can güvenliğinden endişe duyulduğunu” belirtmişti.

Hakkında nota verilen Sarraf için hükümetten açıklama ise bugün geldi.

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, “ABD’den bir sözlü cevap şu anda gelmiştir, Rıza Sarraf’ın sağlık durumunun iyi olduğu hakkında Dışişleri Bakanlığına bir bilgi ulaşmıştır” diye konuştu.

Konuşmasını “Vatandaşımızın durumu hakkında bilgi almak için nota verildi” diye sürdüren Bozdağ, verilen notaya ilişkin “Bazı çevreler bu notayı çarpıtıyor. Nota aslında bir diplomatik yazışma usulüdür. Bizden de bilgi almak istediklerinde başka ülkeler nota veriyorlar” dedi.

Çavuşoğlu: Rıza Sarraf başka bir yerde

Rıza Sarraf’ın durumuyla ilgili bir açıklama da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi.

ABD’ye iki defa nota verildiğini belirten Çavuşoğlu, ABD’den ‘Başka bir yerde. Sağlığı da iyi, güvende, bir sorun yok’ diye bir cevap verildiğini aktardı.

Bakan Çavuşoğlu’nun açıklaması şöyle:

Avukatlarının ulaşamadığı bilgileri çıkınca gazetelere de yansıdı, 6 gün sonra değil. Daha ikinci günde biz aynı günde yazılı bir notayla sorduk. Bu bizim vatandaşımızdır ve böyle haberler var, bunun durumu nedir. Aradan 3-4 gün geçti. ABD’den herhangi bir ses çıkmadı. Dün itibarıyla arkadaşlarımız tekrar bir notayla, ‘Biz şu tarihli bir notayla sorduk ama sizden dönüş olmadı.’ diye sordu. Dün hem Adalet Bakanlığından hem de ABD Dışişleri Bakanlığından Büyükelçiliğimize dönüşler olmuş. ‘Başka bir yerde. Sağlığı da iyi, güvende, bir sorun yok.’ diye genel bir cevap verilmiş. Olayın özü budur.

Rıza Sarraf, 27 Kasım’da tutuklu bulunduğu ABD’de hakim karşısına çıkacak.

Previous post
Sınır ötesinde çatışma: İki asker yaşamını yitirdi
Next post
İlk kez bir müftü resmi nikah kıydı, ‘yüreklere su serpti’: Ölçümüz yasa, çocukların nikahını kıyamayız