Ana SayfaGüncelİHD ‘tek tip elbise’ye karşı eylem programını açıkladı

İHD ‘tek tip elbise’ye karşı eylem programını açıkladı

HABER MERKEZİ – İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, “Tek tip elbiseye hayır, tek tipleştirmeye hayır” diyerek eylem takvimini açıkladı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, “tek tip elbise” uygulamasına ilişkin eylem programını Taksim’de bulunan şube binalarında açıkladı.

“Tek tip elbiseye hayır, tek tipleştirmeye hayır” pankartının asıldığı toplantı salonunda, İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu Üyesi Sevim Kalman basın metnini okudu.

“Tek tip elbise” uygulamasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu hatırlatan Kalman, yıl sonuna kadar eylem ve etkinlikler yapacaklarını söyledi.

Kalman, bu çerçevede yapacakları eylem programlarını şöyle açıkladı:

  • 8 Kasım Çarşamba günü saat 14.00’de TÜYAP’ta basın açıklaması yapılacak.
  • 12 Kasım Pazar TÜYAP’ta bildiri dağıtılacak.
  • 15 Kasım Çarşamba Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda 14.00-15.00 arası bildiri dağıtımı yapılacak.
  • 20 Kasım Pazartesi Kadıköy İskele Meydanı’nda saat 17.00-18.00 arası bildiri dağıtımı yapılacak.
  • 28 Kasım Salı saat 12.30’da İHD İstanbul Şubesi’nde hak ihlalleri raporu açıklanacak.
  • 4 Aralık Pazartesi Bakırköy Hapishanesi önünde saat 12.00’da basın açıklaması yapılacak.
  • 16 Aralık Cumartesi saat 15.00’da tek tip elbise konulu panel düzenlenecek.

“Tek tip elbise” uygulaması 

Darbe girişimi gecesi AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kaldığı otele saldırı düzenleyen askerlerin yargılandığı davada bir sanığın ‘hero’ (kahraman) yazılı tişört ile mahkemeye gelmesi tartışma yaratmıştı.

Erdoğan’ın duruşmada söz alan avukatı, tişörte tepki göstermişti.

Tartışma gündemdeki yerini korurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbe girişiminin yıldönümünde eski adı Boğaziçi Köprüsü olan ‘15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde yapılan anma programında “FETÖ’cülerin bu iyi günleri. Geçen gün Sayın Başbakanımızla da konuştum. Artık bunlar (FETÖ sanıkları) mahkemeye çıkarken Guantanamo’da olduğu gibi bunları da tek tip elbise ile çıkaralım. Tek tip elbise” demişti.

Erdoğan’ın önerisi sonrası Adalet Bakanlığı konuyla ilgili ‘adım atılacağını’, kapsamı kesinleşmese de konuya dair çalışmalar yapıldığını duyurmuştu.

Numan Kurtulmuş ise “FETÖ örgütü başta olmak üzere terör örgütü üyelerinin mahkemelere tek tip elbiseyle gelmesi sağlanacak” açıklamasıyla uygulamanın sadece ‘FETÖ’ sanıklarıyla sınırlı olmayacağına işaret etmişti.

Son olarak Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, “Tek tip kıyafet konusunda bir yasa değişikliğine ihtiyaç var. Bunun da KHK’ya konulacağını ifade etmiştik” açıklamasında bulunmuştu.

Previous post
Türkiye'de bir ilk: Evsizler için 'Hayata Sarıl Lokantası'
Next post
İstifa sonrası ilk kez konuşan Edip Uğur'dan 'tehdit' açıklaması