Ana SayfaÇeviriİspanya’da Franco Vakfı’nın kapatılması için 200 binden fazla imza

İspanya’da Franco Vakfı’nın kapatılması için 200 binden fazla imza

HABER MERKEZİ – İspanya’da, ülkenin eski diktatörü Francisco Franco’yu yücelten ve onursal başkanlığını Franco’nun kızının yaptığı Francisco Franco Ulusal Vakfı’nın yasaklanması için 200 bini aşkın imza toplandı.

İspanya’da, 200 binden fazla kişi, İspanya’nın eski diktatörünü yücelten Francisco Franco Ulusal Vakfı’nı (FNFF) yasaklanması için dilekçe imzaladı.

Franco rejimi mağdurlarının yakınlarının da yazım sürecinde katkıda bulunduğu dilekçede, “Almanya ve İtalya’da Hitler veya Mussolini vakfının kurulması düşünülemez” ifadelerine yer verildi.

219 bine yakın kişinin imzaladığı dilekçede, diktatörlüğü ve onun suçlarını yücelten oluşumların vakıf statüsü almasını önleyecek bir yasa çıkartılması talep edildi.

Tarihsel Hafızanın Geri Kazanılması Vakfı’nın kurucusu Emilio Silva ise “Demokratik bir devletin, böylesine bir örgütü, kamu yararına yönelik çalışmak amacıyla kurulan bir vakıf olarak kabul etmesi anlaşılır bir şey değil” diye konuştu.

Ancak dilekçe, şu an için sembolik bir önem taşıyor.

Yasalaştırma için değerlendirme, en az 500 bin imzacıya ihtiyaç duyuyor.

Franco’nun ölüm yıl dönümünde toplanan destekçileri

Vakfın onursal başkanı Franco’nun kızı

FNFF, 2. Dünya Savaşı biterken Adolf Hitler’in intihar ettiğini, Benito Mussolini’nin öldürüldüğünü, ancak Franco’nun 82 yaşına kadar devam edebildiğini anımsatarak, Franco’nun, mihver devletlerin (2. Dünya Savaşı’nda Almanya ve İtalya’nın müttefik devletlere karşı yer aldığı blok) yardımıyla sivil savaşı kazanarak iktidarı elde ettiğini öne sürüyor.

The Guardian‘ın haberine göre vakfın onursal başkanlığınu ise Franco’nun 91 yaşındaki kızı yapıyor, babası Franco’yu savunuyor.

Ekim ayında ne olmuştu?

FNFF’nin şikayetinin ardından mahkeme, Madrid belediyesinin Franco rejimindekileri öne çıkaran sokak ve meydan isimlerini değiştirme kararını durdurmuştu.

Değiştirilmek istenen sokak ve meydan isimleri arasında Nazilerin yanında yer alan “Mavi Tümen” de bulunuyordu.

 


Karınca Dış Haberler



Önceki Haber
Silopi'de kömür ocağında iş cinayeti
Sonraki Haber
Mahkemenin 'hazır edilsin' dediği Demirtaş için Edirne Valiliği'nden ret