Ana SayfaKadınKışanak ve Tuncel’e tahliye yok, HDP’li vekile hapis cezası var

Kışanak ve Tuncel’e tahliye yok, HDP’li vekile hapis cezası var

HABER MERKEZİ – Tutuklu DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak’a tahliye çıkmadı. Sosyal medya paylaşımlarından ötürü yargılanan HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş’a ise 2 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Tutuklu Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın Malatya 1’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 3’üncü duruşmasından tahliye çıkmadı.

Kışanak ve Tuncel’in savunmaları

İlk savunmayı yapan Kışanak, iddiaları hazırlayanların darbe girişiminden yargılandığını hatırlattı ve özetle şunları söyledi:

Haksız yere bir kişinin bir dakika bile tutuklu bulunması hukuka aykırıyken, ben hiçbir gerekçe gösterilmeden bir yıldır tutuklu bulunuyorum. Her mahkemeyi farklı bir heyet ile geçiriyorum. 21. yüzyılda yaşıyoruz. Sözde hukuk devletinde yaşıyoruz. Bir milletvekili ve belediye başkanının sorgusuz sualsiz içerde tutulmasını nasıl izah ediyorsunuz? Bu ülkede huzur içinde yaşamak istiyorsak sağlıklı bir hukuk içinde yargılanmak gerekir. Vicdanları yaralamayan adil bir yargılanmanın olması gerekir.

Hırsızlık yapmadım, kimsenin canını yakmadım. Şu anda siyasi kimliğim ve faaliyetlerimden kaynaklı yargılanıyorum.

Bir ülkede muhalefet etme hakkı yoksa o ülkede demokrasi de yoktur. Muhalefet etme hakkım anayasal güvence altına alınmasına rağmen ben muhalif açıklamalar gerekçe gösterildiği ve suç sayıldığı için tutuklu bulunuyorum.

2 milyonluk şehirde seçilmiş bir kişi dahi bırakılmadı. Kayyumlar yerel yönetimi engelledi. Yargı buna dur demelidir. Bir ülkede kadınlar yönetime katılmadığı sürece o ülkede demokrasiden bahsedilemez. Biz belediye eşbaşkanlarının tutukluluğu benim şahsımda tüm kadınların siyasi iradesinin yok sayıldığı ve kısıtlandığı anlamına gelir.

Kışanak’tan sonra savunma yapan Sabahat Tuncel’in savunmasında hukuka baskı yapıldığını vurguladı, yasak ve operasyonlardaki ölümleri hatırlattı.

Tuncel’in “Cizre’de gençler yakıldı. Taybet ana sokak ortasında bekletildi” demesi üzerine ise mahkeme başkanı, “Kendinizle ilgili olanları söyleyin, burası televizyon programı değil” dedi.

Bunun üzerine de Tuncel, “Bize yönelik suçlamalar hukuki değil tamamıyla siyasi olduğu için bizler tam da bu noktada savunmamızı siyasi faaliyetlerimizin yargılanmaya çalışıldığına dikkat çekmek için bu temelde savunma yapıyoruz” karşılığını verdi ve şöyle devam etti:

Abdullah Öcalan ile görüşme yapıldığı dönemde hiçbir huzursuzluk ortamı yokken, müzakere süreci bitirildikten sonra yoğun baskılar devreye girdi ve siyasi operasyonlar başladı. Abdullah Öcalan şu an ailesi dahil kimse ile görüştürülmüyor. Siyasi iktidarın isteği üzerine buradayız. Hukuk ve adalet evrensel hukuk zedelenmiş bir durumda. Adalet mülkün temeli ise heyetiniz hukuka sahip çıksın. Heyetinizi de anlıyorum. Mahkemeleri korkutan bir siyasi lider ile karşı karşıyasınız. Ama hukuku savunmak benim olduğu kadar sizin de göreviniz. Hukuka sahip çıkmaya davet ediyorum.

Savunmaların ardından avukatlar müvekkillerine yönelik iddia edilen suçlamaların hiçbirini kabul etmediklerini belirterek, müvekkillerinin siyasi faaliyetlerinin suç olarak yansıtılmaya çalışıldığını belirtti.

Mahkeme kısa bir aradan sonra duruşmayı 8 Ocak 2018’e erteleyerek davanın sonraki bir ya da iki duruşmada karara bağlanacağını belirtti.

HDP’li vekile 2 yıl hapis cezası

Öte yandan sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle yargılanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş’a da 2 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Beştaş’ın avukatları Twitter üzerinden yapılan paylaşımların ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek beraat talep etse de mahkeme heyeti bu talebi reddetti.

Mahkeme, Beştaş hakkında, “Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve devletini alenen aşağılama” suçlamasıyla 2 yıl 3 ay hapis cezası verdi.