Ana SayfaDünyaKoalisyon Sözcüsü yanıtladı: Türkiye Afrin’e müdahale ederse ABD ne yapacak?

Koalisyon Sözcüsü yanıtladı: Türkiye Afrin’e müdahale ederse ABD ne yapacak?

HABER MERKEZİ – Sık sık Afrin’e müdahale sinyali veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son olarak yaptığı “Adım atmakta kararlıyız” açıklaması gündemdeki yerini korurken, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Dillon, “Koalisyon YPG’yi Türkiye’ye karşı koruyacak mı?” sorusunu yanıtladı.

Türkiye art arda Afrin’e müdahalesi mesajları vermeye devam ederken, konuya dair ABD’den bir açıklama geldi.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon, Türkiye’nin Afrin’e operasyon düzenlemesi durumunda ABD’nin önce Rakka’da IŞİD’le savaşıp oradan Afrin’e geçmiş YPG unsurlarını koruyup korumayacağına yönelik soruyu yanıtladı.

Dillon bir gazetecinin, “IŞİD karşıtı operasyonlara katılmış Kürt güçler gibi güçleri koruma konusunda koalisyonun bir sorumluluğu var mı?” sorusuna, “ortaklarını koruduklarını daha önce gösterdiklerini” ifade ederek karşılık verdi.

Koalisyon Sözcüsü, YPG’nin öncülüğünü yaptığı Demokratik Suriye Güçleri’ni (DSG) kastederek, “Burada da ortağımız DSG’dir. Bu da o şemsiyenin altına giren Kürtler, Ezidiler, Araplar, Hıristiyanlar dahil herkestir” dedi.

Dillon koalisyonun, IŞİD dışında bir güç ile çatışması durumunda daha önce ABD’nin IŞİD operasyonlarına katılmış YPG’lileri koruma sorumluluğu olup olmadığına yönelik soruyu ise şöyle yanıtladı:

IŞİD ile mücadele eden ortaklarımızı destekleyeceğiz. Daha önce bir kere El Tanif bölgesinde birlikte çalıştığımız, IŞİD ile savaşmak istemeyip başka çabalar içinde olan bir unsura bunu gösterdik. Onlarla ilişkilerimizi kestik. Takip etmek istedikleri şey bu olduğu için artık koalisyonun desteğini almadılar. Dolayısıyla senin soruna dolaylı bir cevap olarak, eğer IŞİD ile savaşmıyorsanız ve bizimle aynı amaca yönelik çalışmıyorsanız koalisyonun desteğini alamazsınız.

Ne oluyor?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Ekim’de, “İçi bizim, dışı Rusya’nın” diyerek duyurduğu İdlib operasyonu devam ederken, Türkiye çevresine konuşlandığı Afrin’i yer yer hedef alıyor.

Erdoğan, 24 Ekim’de yaptığı açıklamada “İdlib’deki operasyon büyük oranda neticelendi, önümüzde Afrin konumuz var. Daha önce ne dedik? Bir gece ansızın gelebiliriz, bir gece ansızın vurabiliriz” demiş, önceki gün Rusya’ya yapacağı ziyaret öncesinde de “Afrin’de bize olan tacizleri gözardı edemeyiz, adım atmakta kararlıyız” diye konuşmuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hamleleri sürerken Afrin cephesi ise temkinli ve olası bir operasyona karşı hazırlıklı olduğunu belirtiyor.

Demokratik Kuzey Suriye Kurucu Meclisi Yürütme Konseyi Eş Başkanı Foza Yusuf, “Direnişle bu süreci karşılayacağımızı herkese belirtiyoruz. Afrin İdlib değil, çok farklı bir sürecin olacağını düşünüyorum. Halklarımız da güçlerimiz de bunu hazırlıklı. Topyekün bir direniş gelişir” demişti.

Previous post
Antropolog Sibel Özbudun: Erdoğan'ın sözlerinin bir adım sonrası kısırlaştırmaya varır
Next post
Medya'da nefret söylemi: En çok Yahudiler ve Suriyeliler hedef gösterildi