Ana SayfaDünyaKolombiya’da yerliler 40 gündür açlık grevindeydi: Hükümeti denetleyici meclis kuruldu

Kolombiya’da yerliler 40 gündür açlık grevindeydi: Hükümeti denetleyici meclis kuruldu

HABER MERKEZİ – Kolombiya’da Yerli Komitesi kırk gün önce, yarım asırlık mücadelenin ardından imzalanan barış anlaşmasına rağmen topluluk liderlerinin öldürülmesi sebebiyle açlık grevine gitmişti. Yerel hükümet ile eğitim, toprak dağıtımı ve insan hakları ihlalleri konularıyla ilgili bir anlaşma sağlayan eylemciler, “Hükümet ile varılan bu anlaşmayı denetlemek üzere geçici bir meclis kurulduğunu” açıklayarak, açlık grevini sonlandırdı.

Kolombiya’da 52 yıldır silahlı mücadele veren Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) geçen yıl hükümet ile yürüttüğü barış müzakereleri uyarınca ateşkes ilan etmiş ve bu yıl resmen silahlı mücadeleyi bırakıp silahlarını Birleşmiş Milletler’e teslim etmeye başlamıştı.

Ülkede barış anlaşması sonrası 2017 verileri baz alınarak Temmuz ayında yayınlanan bir raporda, 55 hak savunucusu, çevre aktivisti ve topluluk liderinin öldürüldüğü belirtilmişti.

Rapor, her dört günde bir bir topluluk liderinin öldürüldüğünü ortaya koymuştu.


FARC üyesi, bölgesel lider, ‘barış mimarı’ bir isim: Kolombiya’da bir haftada 3 kişi öldürüldü


Kolombiya’da Yerli Komitesi, 40 gün önce, yaklaşık 30 topluluk liderinin öldürülmesi ile ilişkin dava soruşturmalarındaki eksiklikler hakkında yetkililere baskı yapmak amacıyla açlık grevine başlamıştı.

Açlık grevi varılan anlaşmanın ardından sonlandırıldı

TeleSur’un haberine göre Perşembe günü yerel hükümet ile eğitim, toprak dağıtımı ve insan hakları ihlalleri konuları ile ilgili bir anlaşma sağlanılarak, soruşturmaların da genişletileceği sözünün alınmasının ardından grev sonlandırıldı.

Kolombiya Ulusal Yerli Organizasyonu sözcüsü Luis Fernando Arias, hükümetin bu zamana kadar toplumun çıkarlarına uygun hareket etmediğini, polis baskısına rağmen ülke çağında 17 noktada yerli topluluklarının örgütlendiğini vurguladı.

Açlık grevinin bitirilişini duyurmak için düzenlenen basın toplantısında konuşan Arias, “Hükümet ile varılan bu anlaşmayı denetlemek üzere geçici bir meclis kurulduğunu” da açıkladı.


Karınca Dış Haberler