Ana SayfaEkonomiKorkut Boratav: Kapitalizmin vadesi dolmuş ama öldüğünü bilmiyoruz

Korkut Boratav: Kapitalizmin vadesi dolmuş ama öldüğünü bilmiyoruz

HABER MERKEZİ – “Kapital’den Ekim Devrimi’ne, Ekim Devrimi’nden Devrimlere” sempozyumunun kapanış konuşmasını yapan iktisatçı Korkut Boratav, kapitalizmin vadesinin dolduğunu belirterek, “Ekim Devrimi vadesi dolan bir kapitalizmin kendiliğinden yok olup gitmeyeceğini de göstermiştir. Kapitalizmin vadesi dolmuş ama öldüğünü bilmiyoruz” dedi.

Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK) düzenlediği ve üç gün süren “Kapital’den Ekim Devrimi’ne, Ekim Devrimi’nden Devrimlere” sempozyumu, iktisatçı Korkut Boratav yaptığı kapanış konuşmasıyla sona erdi.

Ekim Devrimi’nin armağanı olan toplumların anıları ile yaşadığını, tarihe karışmasını da büyük bir hüzün ile izlediklerini Boratav, Kızıl Ordu’nun ilk yenilgisini ilkokulda duyduğunu ve Moskova’nın düşüşüne radyolardan tanıklık ettiklerini aktardı.

Devrimin kazanımlarının toplumlar için büyük bir armağan olduğunu da ifade eden Boratav, şunları söyledi:

Gelirler emeğin nitelik ve niceliğine göre dağıtılır. Emek meta değildir. Emeğin meta olmadığı bir toplum kapitalizm değildi. Para da bir meta değildir. Para bir ödeme biçimidir. Bundan kaynaklı hep emperyalizmin ağır baskısı altında yaşadılar.

Özyönetimin Yugoslavya’da çokça tartışıldığını belirten Boratav, “Reel sosyalizmlerde işçi sınıfının demokrasisi doğrudan var olmuştur. Her aşamada önem taşımıştır. Temsili burjuva demokrasilerinden daha fazla demokrasi tanımıştır emekçilere” diye konuştu.

Sovyetler neden yıkıldı?

Boratav, şöyle devam etti:

Ekonomik sorunlar vardır. Piyasaya açılmanın yaratacağı sonuçlar iki doğrultuda olabilir. Reel sosyalizm piyasaya açılma ile beraber üretime kar motivasyonu taşıdı. Artı değerin filizlenmesine yol açtı. Emek ile yöneticiler arasında çıkar karşıtlığı oluşmaya başladı. Bu dönüşüm işçi sınıfının demokrasi ilkelerini aşındırdığından kaynaklı olmuştur.

‘Kapitalizmin vadesi dolmuş ama öldüğünü bilmiyoruz’

Kapitalizmin vadesinin dolduğunu kaydeden Boratav, son olarak şunları söyledi:

Ekim Devrimi vadesi dolan bir kapitalizmin kendiliğinden yok olup gitmeyeceğini de göstermiştir. Kapitalizmin vadesi dolmuş ama öldüğünü bilmiyoruz. Onun için Ekim Devrimi bir armağandır hem de bir ders niteliğindedir.


Filipinli gerilla Borjal’dan ‘müzakere’ yorumu: İktidar hiçbir şeyi armağan etmez, mücadeleyle alıyoruz


Kaynak: MA