Ana SayfaGüncelMeclis Başkanı eğitimdeki sorunun ‘kaynağını’ buldu: Sultan Abdülhamit’in tahttan indirilmesi

Meclis Başkanı eğitimdeki sorunun ‘kaynağını’ buldu: Sultan Abdülhamit’in tahttan indirilmesi

HABER MERKEZİ – Sultan Abdülhamit’in tahttan indirilmesi ile Birinci Dünya Savaşı’nın çıkması arasında ilişki olduğunu savunan Meclis Başkanı İsmail Kahraman, bugün eğitimdeki aksaklıkların kökeninin de buraya uzandığını ifade etti. 15 Temmuz’u hatırlatan Kahraman, bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önlediğini belirterek, “Nasıl devirdilerse Abdülhamid’i, gene aynı şeyi yapacaklardı ama olmadı” dedi.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, kendisine fahri doktora belgesinin takdim edildiği Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ndeki Akademik Yılı Açılış Töreni’nde eğitimdeki ‘aksamalara’ dair konuştu.

Abdülhamit’in tahttan indirilmesi ile Birinci Dünya Savaşı’nın çıkması arasında ilişki olduğunu savunan Meclis Başkanı, bugün eğitimdeki aksaklıkların kökeninin de buraya uzandığını ifade etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Kahraman’ın konuyla ilgili açıklaması şöyle:

Bizi harpler perişan etti. Evvela Trablusgarp, sonra 1912 Balkan, sonra 1914-1918 Birinci Dünya Harbi, yetişmiş bütün elemanlarımızı elimizden aldı. Birinci Cihan Harbi’nde 2 milyon 900 bin gencimizi askere verdik. Nüfusun yüzde 10’u harbe gitti. Bu oran Almanlarda yüzde 14’tür. 2 milyon 900 milyon askerimizin 1 milyon 50 bini yok oldu. 450 bin şehidimiz var, esir, kayıp var. Bu kadar genç ve diri bir nüfus gidince ne tarlayı sürecek insan, ne çalışacak eleman kaldı. Gelişmemiz durdu, perişan olduk. Almanlar bize bugünkü parayla 8 milyar dolar verdi. Hazıra dağ dayanmaz, 9 ayrı cephede savaşıyoruz. Perişan ettiler bizi. O harbe girmeyecektik.

Bazıları ‘Mecburduk’ derler. Hayır, hiç de mecbur değildik. Eğer Sultan Abdülhamid Han indirilmemiş olsaydı, hatta Birinci Cihan Harbi çıkmayacaktı, muhteşem bir insandı, en azından harbe girmezdik. 9 milyon 100 bin kilometrekaremiz vardı. 3 harbin sonunda 8 sene içinde 5 milyon 500 bin kilometrekare toprak kaybettik. 1918’de 3 milyon 600 bine indik, Lozan’da da 800’e indik, 2 milyon 800 bin kilometrekare daha verdik. Çok kötü yıkımlar yedik. Bunlardan birisi de eğitim öğretim sahasındaki bozgundur.

Meclis Başkanı Kahraman, Sultan Abdülhamid’in ‘ileri seviyede eğitim hamlesi’ yaptığını da söyledi.

Devamla 15 Temmuz darbe girişimine değinen Kahraman, bunun bir ‘darbe ya da ihtilal değil, bir istila teşebbüsü’ olduğunu belirterek, “Bu güzelim ülke gidiyordu” dedi ve ekledi:

Bu önleyişin önderi Recep Tayyip Erdoğan’dır. Nasıl devirdilerse Abdülhamid’i, gene aynı şeyi yapacaklardı ama olmadı.




Önceki Haber
Bakanlar Kurulu'nda konuşulmuş: OHAL kalkmayacak ama kapsamı 'daraltılacak'
Sonraki Haber
Kadınlar yıkımı iş makinelerinin önüne geçerek durdurdu