Ana SayfaGüncelMeclis’te ‘AKP-Perinçek ilişkisi’ gündemdeydi: ‘Sanki paralel Dışişleri Bakanı’

Meclis’te ‘AKP-Perinçek ilişkisi’ gündemdeydi: ‘Sanki paralel Dışişleri Bakanı’

HABER MERKEZİ – Meclis’te konuşan HDP Milletvekili Hişyar Özsoy, hükümet ile Meclis’te temsiliyeti bulunmayan Vatan Partisi’nin ‘ilişkilerine’ dikkat çekerek, “Hükümete yakın basına bakıyorum Doğu Perinçek sanki paralel Dışişleri Bakanı gibi konuşuyor, şaşırıyorum” dedi. AKP’nin dış politikalarını da eleştiren Özsoy, Ortadoğu’da çözüm için Kürtlerin siyasal sürece dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı, partinin Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy Meclis’ye yaptığı konuşmada, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Pernçek’in hükümetle ilişkisine dair açıklamalarda bulundu.

HDP’nin yüzde 10-12 gibi bir oyu temsil ettiğini söyleyen Özsoy, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) ise yüzde 25’i temsil ettiğini hatırlattı ve şunları söyledi:

Ben iddia ediyorum, CHP’nin bilgisi Doğu Perinçek’in bilgisinin çeyreği kadar değildir. Bakın, takribi olarak 100-120 bin civarında bir oy almış Vatan Partisi Başkanı’ndan bahsediyoruz. Hükümete yakın basına bakıyorum sanki paralel Dışişleri Bakanı gibi konuşuyor, şaşırıyorum.

Bunlar ‘Rusya’yla ilişkileri düzelttik, darbeyi biz haber verdik’ diyorlar. Kim bu insanlar? Gerçekten düşünüyorum. Mecliste grubu yok. Dış politikada öyle görünüyor ki bir Avrasyacılık güzellemeleri yapılıyor, anlamaya, anlamlandırmaya çalışıyoruz. ‘Ergenekon’ denilen yapının dış politikaya müdahalesi olduğu tartışmaları söz konusu. Sadece dış politika değil, iç politikada da 100-120 bin oy almış, bu kadar muteber bir Doğu Perinçek, bir taraftan 6 milyon oy almış Selahattin Demirtaş, Eş Genel Başkanımız cezaevinin içerisinde. Bu dengelerle hem iç hem dış siyaseti konuşmaya çalışıyoruz.


Hükümeti eleştiren Arınç’tan Perinçek çıkışı: Planı biliyorum, rövanş peşinde


‘Kürtlerin siyasal sürece dahil edilmesi gerek’

Rojava’nın geleceği üzerine değerlendirmelerde bulunan Özsoy, Kürtlerin siyasal sürecin içerisine dahil edilmesinin önemine dikkat çekti:

Geçenlerde ‘Soçi’deki toplantıya PYD katılsın, katılmasın’ tartışması üzerine Rusya Dışişleri Bakanlığından bir açıklama geldi ve ‘Bu insanlar oranın vatandaşı’ dediler. Bakın, PYD’yle sıkıntı şu an yaşıyor olabilirsiniz. Ama Suriye’de bir denklemin kurulabilmesi için Kürtlerin o siyasal sürecin içerisine dahil edilmesi lazım. ‘Kürtler’ derken sadece Türkiye’yle iyi ilişkileri olan kesimleri söylemiyoruz, YPG, PYD dahil oradalar, orada yaşıyorlar. Yani buharlaşıp gidecek hâlleri yok” ifadelerini kullandı.

Türkiye Suriye’deki Kürtleri hesaba katmalı. Amerika, Rusya ve Avrupa Birliği’yle ilişkilere baktığımız zaman, yakınlaşma olabilir, uzaklaşma olabilir ama merkezinde Orta Doğu’da artık bölgesel ve küresel bir karakter almış olan Kürt meselesine yaklaşımın son derece belirleyici olduğunu düşünüyoruz. 100 yıl boyunca Orta Doğu’daki o statükonun dibine gömülen Kürtler varlar bir şekilde ve bir statü istiyorlar, bunu Irak’ta da istiyorlar, bunu Türkiye’de de istiyorlar, bunu Suriye’de de istiyorlar.

Dış politika içeride başlar. Zaten çok fazla tartışma konusu olan AB-Türkiye ilişkilerinde, Türkiye-Amerika ilişkilerinde bu durumlara baktığımız zaman şu içeride yaşadığımız meselelerin önemli oranda şekillendirdiği gerilimler bunlar. BM’nin, Avrupa Konseyinin, Avrupa Birliği Komisyonunun, Avrupa Parlamentosunun bütün raporlarına bakın, size gelen konu başlıkları: Güçler ayrılığı hukuk devleti meselesi, demokratik standartlar, tutuklanan siyasetçi, gazeteci, sivil toplum üyeleri, işkence mevzusu yeniden tartışılmaya başlandı, ihraçlar meselesi, işten atılmalar, el konan mallar, akademinin durumu… Bunlar gerçek sorun alanları olarak var, ortada. Dolayısıyla evdeki bu sıkıntıları, bu sorunları gidermeden dışarıda da böyle çok provokatif, çok başarılı bir dış politika izlenebileceğini düşünmüyoruz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Doğaüstü bir gerilim: 'A Quiet Place'ten tüyler ürperten fragman
Sonraki Haber
Demirtaş 'Seher'in gelirinin nereye gideceğini açıkladı