Ana SayfaÇalışma YaşamıO AN | Mevsimlik işçilerin ‘eve dönüş sevinci’nin hikayesi

O AN | Mevsimlik işçilerin ‘eve dönüş sevinci’nin hikayesi

HABER MERKEZİ – İlkbaharda yola çıkan mevsimlik tarım işçileri, sırasıyla Akdeniz, Karadeniz ve İç Anadolu ile son bulan yolculuklarını havaya fırlattıkları kovalarıyla ‘kutladı’. ‘O an’ın fotoğrafı ile gündem olan mevsimlik tarım işçileri bunu üniversite öğrencilerinin ‘kep atma’ törenine benzetiyor. İşçilerden Mehmet Akpolat, “Öğrenciler mezuniyetlerini kep fırlatarak kutluyor. Biz de kovalarımızı havaya atarak evlerimize kavuşmanın sevincini yaşıyoruz” diyor.

Kayseri Develi’de patates toplayan mevsimlik tarım işçileri, zorlu çalışma koşullarının ardından eve dönüş sevincini yanlarından ayırmadıkları kovalarını hep birlikte havaya atarak ‘kutladı’.

İşçilerin bu anları fotoğraf ve video ile ölümsüzleştirilerek sosyal medyada paylaşıldı.

Kısa sürede geniş kitlelerin beğenisini toplayan fotoğraf ve görüntü ise sosyal medyanın en çok konuşulanı oldu.

O fotoğraf karesinde yer alan işçilerden Mehmet Akpolat, bu eylemlerinin hikayesini MA’ya anlattı.

Güvencesiz çalışma

Urfa’nın Hilvan İlçesine bağlı Gölcük nüfusuna bağlı olan tarım işçisi Mehmet Akpolat, ayda 2 bin lira ücret almalarına rağmen sağlık güvencelerinin olmadığını ifade etti.

Akpolat, kimi zaman soğukta kimi zaman da kavurucu sıcakta çalıştıklarını anlattı.

Yılın en az 10 ayını farklı bölgelerde çalışarak geçirdiklerini kaydeden Akpolat, “Kimi zaman Karadeniz’de fındık veya çay topluyoruz. Kimi zaman da İç Anadolu, Akdeniz, Ege’de. Türkiye’nin her bölgesinde evlerimizden uzak çalışıyoruz” dedi.

Photoshop değil gerçek

Gittikleri her yerde yaklaşık 60 akrabaları ile çalıştıkları ve paylaşım ile hareket ettiklerini belirten Akpolat, “Üniversite mezuniyetinin ardından öğrenciler sevinçlerini keplerini havaya atarak kutluyor. Biz de gelenek hale getirdiğimiz kovalarımızı havaya atarak evlerimize kavuşmanın sevincini yaşıyoruz” diye konuştu.

Sivas ve Kayseri’de paydos sonrası hep birlikte kovaları havaya atmalarını anı olması amacıyla ölümsüzleştirmek istediklerini belirten Akpolat, video ve fotoğraf çekimini ise akrabaları Osman Atan’ın üstlendiğini vurguladı.

Fotoğrafın sosyal medyada çok beğenildiğini ve buna da çok sevindiklerini sözlerine ekleyen Akpolat, “Kimileri fotoğraf için photoshop ve benzeri dedi, ama o fotoğraf bizim çalışma koşullarımız kadar gerçektir. Duyarlılık gösterip güzel mesaj yollayan herkese teşekkür ederim” dedi.

Previous post
Zonguldak'ta lisenin kalorifer kazanı patladı: Bir kişi yaşamını yitirdi
Next post
AİHM tutuklu gazeteci Yücel ile ilgili savunma vermesi için Türkiye'ye son kez mühlet verdi