Ana SayfaGüncelOHAL’de bile onlara ‘dokunulmadı’: IŞİD’in örgütlendiği dernekler hala aktif

OHAL’de bile onlara ‘dokunulmadı’: IŞİD’in örgütlendiği dernekler hala aktif

HABER MERKEZİ – Hükümet OHAL ile binlerce derneği kapattı ancak resmi kayıtlara göre IŞİD’in örgütlendiği kimi dernekler hala faaliyetlerini sürdürüyor.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın güncel verilerine göre adı IŞİD örgütlenmesiyle açığa çıkan ve katliam dosyalarına yansıyan derneklerin halen resmi olarak faaliyetlerini sürdürdüğü ortaya çıktı.

13 Kasım tarihli güncel veriler birçok dava dosyasında “IŞİD’lilerin örgütlendiği dernekler” olarak geçen derneklerin faaliyetlerini aktif bir şekilde sürdüğünü gösteriyor.

Antep’teki Genç Muhavvidler Derneği

Bunlardan biri, Ankara Gar Katliamı ve Antep’deki IŞİD yapılanmasıyla ilgi olarak dosyalara giren bilgi ve belgelere de yansıyan, Antep’te 2013 yılında kurulan Genç Muhavvidler Derneği.

Mezopotamya Ajansı’ndan Hayri Demir’in haberine göre doğrudan IŞİD’lilerin örgütlendiği bir dernek olan Genç Muhavvidler Derneği, Türkiye’de IŞİD tarafından gerçekleştirilen katliamların sanıklarının büyük bir bölümünün ilişkili olduğu bir yer.

Dernek, 10 Ekim Ankara ve Suruç katliamlarının planlayıcısı olan Yunus Durmaz tarafından kurulmuş.

Öyle ki HDP’nin Adana ve Mersin il binalarına dönük 7 Haziran’dan önce saldırı gerçekleştiren Savaş Yıldız bir beyanında, saldırıyı Yunus Durmaz’ın talimatıyla gerçekleştirdiğini söylemişti.

Ancak bu bilgilere rağmen Selahattin Eyyubi Mahallesi’nde kurulan dernek halen aktif olarak faaliyet yürütüyor.

Ahsen Derneği ile Suriyeli Gençleri Geliştirme ve Eğitim Derneği

Hala faaliyette olan diğer dernekler ise yine IŞİD’lilerin örgütlendiği derneklerden olan Ahsen Derneği ile Suriyeli Gençleri Geliştirme ve Eğitim Derneği.

Suriyeli Gençleri Geliştirme ve Eğitim Derneği’nin Başkanı Bahaa Alden Najeep, Antep’te çoğu çocuk 54 kişinin yaşamını yitirdiği düğün katliamından sonra gözaltına alınarak, hakkında “IŞİD üyeliği” gerekçesiyle dava açılmıştı.

Buna rağmen bu dernek, “İnsani Yardım Derneği” çatısı alında faaliyetini sürdürüyor.

Hak ihlallerini araştıranlar kapatıldı

Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın güncel verilerine göre Türkiye’de aktif dernek sayısı 111 bin 582.

IŞİD’in dernekler aracılığıyla örgütlenme alanı oluşturduğu yerlerin başında gelen Antep ise Türkiye’de en fazla derneklerin olduğu ilk on kent sıralamasında 8’inci sırada.

Suriye savaşının başladığı 2011 yılında kentteki dernek sayısı bin 140 iken bu sayı 2017’de bin 891’e çıktı.

Darbe girişimi sonrası ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) ile birlikte çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) çoğunluğu hak ihlalleri alanında faaliyet yürütenler başta olmak üzere yüzlerce dernek kapatıldı.

İnsan Hakları Ortak Platformu’nun sadece OHAL’in ilk 5 ayına ilişkin raporuna göre bin 425 dernek kapatıldı.

Antep’te ise OHAL’in ilk 5 ayında toplamda aralarında öğrencilerin dayanışmak amacıyla kurduğu Medya Kültür Derneği gibi kültürel derneklerin de olduğu 40 dernek kapatılmasına rağmen IŞİD’le ilişkili olduğu söylenen derneklere dokunulmadı.

Previous post
Mahkeme zorunlu din dersinden muafiyet talebini haklı buldu
Next post
Yıldırım'dan 'Atatürkçülük' tarifi: 'Lafla olmaz, İHA, SİHA üretmekle olur'