Ana SayfaGüncelOHAL’de cezaevleri: LGBTİ bir tutuklu darp edildi, biri hücrede tutuluyor

OHAL’de cezaevleri: LGBTİ bir tutuklu darp edildi, biri hücrede tutuluyor

HABER MERKEZİ – Maltepe Cezaevi’nde trans tutuklunun gardiyanlar tarafından darp edildiği, Alanya L Tipi Cezaevi’nde de tutuklu bir LGBTİ’nin hücrede tutulduğu bildirildi. Şakran’da ise tutuklulara kelepçeli röntgen çektirilmek istendiği öğrenildi.

Olağanüstü halin (OHAL) ardından insan hakları örgütlerinin denetimine kapanan cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri her geçen gün artıyor.

İhlal iddialarına ilişkin son haberler ise İstanbul ve Antalya’dan geldi.

Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) Yönetim Kurulu Üyesi Hilal Başak Demirbaş, Maltepe Cezaevi’nde trans tutuklunun gardiyanlar tarafından darp edildiği, Alanya L Tipi Cezaevi’nde de tutuklu bir LGBTİ’nin ise hücrede tutulduğu bilgisini paylaştı.

JinNews’ten Evrim Kepenek’e konuşan Hilal Başak Demirbaş, her iki hak ihlalini de takip ettiklerini ve sorunun çözümü için yetkilerle görüştüklerini söyledi.

Özellikle açık cezaevlerinden tutukluların kendilerini arayabileceklerini söyleyen Demirbaş, şu çağrıyı da yaptı:

Mahpuslar aileleri aracılığı ile bize ulaşabilirler. Sorunları çözmemiz için bilmemiz gerekiyor. Bize mektup gönderebilirler, biz tüm bilgileri gizli tutuyoruz. Biz çeşitli metotları ile durumu biliyoruz, anlayabiliyoruz. Ayrıca bize danışma hattından ulaşabilirler.

137 tutuklu LGBTİ var

Öte yandan CİSST ve LGBTİ derneklerinin Cezaevleri Genel Müdürlüğü’yle yaptığı görüşmeye göre, Türkiye’de  LGBTİ tutuklu sayısı 137’ye ulaşmış durumda.

Şakran’da tutuklulara kelepçeli röntgen

Şakran Cezaevi’nde ise tutuklulara kelepçeyle röntgen çektirilmek istendiğini öğrenildi.

Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde kalan Viyan Hevjin Morkuzu olayı şöyle aktarıyor:

Sağlık hakkımız çeşitli şekillerde engellendiği için tedavi olmadan geri getiriliyoruz. Ben 6 aydır yarım kalmış implant tedavisi için arkadaşlarımla birlikte hastaneye gittim. Röntgen çekimi için saçlarımızdaki tokalar bile çıkartılması gerekirken, elimizdeki kelepçelerin çıkarılmasına gerek olmadığı söylendi. Bunun insani ve kabul edilir hiçbir mantıki tarafı olmadığını söyledik ve kabul etmedik. Askerler, yetkinin memur ve doktorda olduğunu, doktor ve memurlar ise yetkinin askerde olduğunu söyledi. Hiçbiri sorumluluk almadı ve keyfi muameleyle karşılaştık. Bu uygulamaları kabul etmediğimiz için tedavi olamıyoruz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gözaltına alınan Fikret Başkaya serbest bırakıldı
Sonraki Haber
CHP'nin referandum sonrası araştırması: 'Evet' diyenler 'Hayır'a dönüyor