Ana SayfaGüncelOHAL’de cezaevleri: ‘Siyasi tutuklular yalnızlaştırılıyor, kutuplaşma yaratılmaya çalışılıyor’

OHAL’de cezaevleri: ‘Siyasi tutuklular yalnızlaştırılıyor, kutuplaşma yaratılmaya çalışılıyor’

HABER MERKEZİ – Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri, 15 Temmuz’un ardından ilan edilen ve birinci yılını dolduran OHAL ile birlikte artmaya devam ediyor. İşkence ve kötü muamele, hak kısıtlamaları gibi konularda yaşanan hak ihlalleri konusundaki haberlerin bir yenisi de Isparta’dan geldi. 16 aydır tutuklu bulunan HDP Isparta İl Yöneticisi Cengiz Akkaya, cezaevi idaresinin siyasi tutuklular arasında kutuplaşma yaratmaya çalıştığını belirtti.

Olağanüstü halin (OHAL) ardından insan hakları örgütlerinin denetimine kapanan cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri her geçen gün artıyor.

Hukuksuz iletişim cezaları, mektup yasakları ile dış dünyadan izole edilen tutuklulara yönelik hak ihlalleri mahpuslar ve ailelerinin çabası ile ortaya çıkarılırken, Adalet Bakanlığı’nın yaşanan ihlaller karşısında sessizliği devam ediyor.

AKP’li Metiner ‘Krallar gibi yaşıyorlar’ diyor

Görev tanımı arasında cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini inceleme de olan TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi AKP’li Mehmet Metiner ise ‘FETÖ’ iddiası ile tutuklu bulunanların ‘krallar gibi yaşadığını’ öne sürerek, “Bugüne kadar gezmiş olduğum cezaevlerinde kötü muamele ve işkence iddialarıyla yüz yüze gelmedik. En politik, en aşırı terör örgütüne mensup insanlar bile sistematik bir işkence olduğunu söylemediler” açıklamasında bulundu.

Metiner’in kabul etmediği hak ihlallerine ilişkin son haber ise Isparta’dan geldi.

Tutuklu HDP’li yönetici: Siyasi tutuklular yalnızlaştırılıyor

16 ay önce tutuklanan HDP Isparta İl Yöneticisi Cengiz Akkaya, cezaevi idaresinin bazı mahkumların denetimli serbestlik haklarını “Siyasi tutuklular ile aynı koğuşta kalırsanız kullandırtmam” diyerek engellediğini belirtti.

Ailesi ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, denetimli serbestlik haklarından faydalanmak isteyen mahkumların idare tarafından yanıltıldığını ve bunun için siyasi tutukluların ayrı koğuşlara alındığını belirten Akkaya, yalnızlaştırılan siyasi tutuklular üzerinde ise baskıların giderek arttığını belirtti.

Akkaya ayrıca yalnızlaştırılan siyasi tutukuların yasaklı olmayan ve daha önce idare tarafından onaylanan kitaplarına da el konulduğunu belirtti.

Siyasi tutuklulara gönderilen mektupların bir kısmının verilmediğini belirten Akkaya, idare tarafından ‘sakıncalı’ olarak görülmeyen mektupların ise üzerinden uzun bir süre geçtikten sonra verildiğini aktardı.

Hak örgütlerine çağrı

Isparta Cezaevi’nde baskıların giderek arttığını söyleyen Akkaya, insan hakları örgütlerine ve kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaparak, cezaevlerinde yaşananlara karşı tüm duyarlı kesimlerin seslerini yükseltmesinin önemli olduğunu ifade etti.


Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Öldürülen meslektaşlarını anan gazeteci Hayri Demir'e dava açıldı
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu'ndan Suriye açıklaması: Her türlü desteği vermeye hazırız