Ana SayfaEkonomiParadise Belgeleri: ‘Yerli ve milli’ diyen Başbakan’ın çocuklarının off-shore yatırımları da belgelerde

Paradise Belgeleri: ‘Yerli ve milli’ diyen Başbakan’ın çocuklarının off-shore yatırımları da belgelerde

HABER MERKEZİ – Farklı ülkelerden 120’den fazla politikacının sırlarının ortaya saçıldığı Paradise Papers’tan Başbakan Binali Yıldırım’ın oğulları da çıktı. Cumhuriyet’in paylaştığı belgelerdeki bilgilere göre Malta’da Binali Yıldırım’ın oğullarının 5, dayısının 2, yeğeninin yöneticisi olduğu 4 şirket bulunuyor. Sık sık ‘yerli ve milli’ vurgusu yapan, yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çağıran Yıldırım’ın çocuklarının Malta’daki off-shore yatırımlarına ilişkin ayrıntılar ise çarpıcı.

Paradise Papers – Paradise Belgeleri olarak adlandırılan milyonlarca yeni belge, dünyanın en güçlü ve zenginlerinin vergi cennetlerindeki yatırımlarına ilişkin sırları açığa çıkardı.

Kamuoyuna sızan belgelerde, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in bazı off-shore yatırımlarına ilişkin ayrıntılardan Başbakan Binali Yıldırım’ın oğullarının Malta’daki gemicilik şirketlerine ilişkin ayrıntılara kadar çok sayıda belge var.

13.4 milyon belge

Belgeler, dünyanın en büyük off-shore hizmet sağlayıcıları olan Bermuda merkezli Appleby ve Singapur merkezli Asiaciti ile gizlilik politikası uygulayan 19 farklı vergi cenneti ve yargı yetkisi alanındaki kayıtları içeriyor.

“Cennet Belgeleri” olarak adlandırılan yeni sızıntılarda, 13.4 milyon belge yer alıyor.

Söz konusu belgeler Süddeutsche Zeitung tarafından elde edilip Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) ile paylaşıldı.

Süddeutsche Zeitung, the Guardian, New York Times, Le Monde, El Confidencial, Columbia Journalism School ve BBC’nin aralarında olduğu dünyanın dört bir yanındaki 96 medya kuruluşundan 382 gazeteci bir yıl boyunca 13.4 milyonu aşkın belge üzerine çalıştı.

Haberler 67 ülkede aynı anda yayımlanırken, Türkiye’den ise Cumhuriyet bu ekipte yer alıyor.


ICIJ, sızan off-shore belgelerin paylaşıldığı internet sitesinde Yıldırım kardeşler için bu görselleri kullandı.

‘Yerli ve milli’ diyen Yıldırım’ın oğulları da belgelerde

Cumhuriyet’in haberine göre kendi ülkelerindeki vergilerden kaçınmak isteyenlere kapılarını açan Malta’da, kimi faaliyetleri tartışmalı olan off-shore şirketlerin kayıtları arasından Başbakan Binali Yıldırım’ın ailesinin şirketleri de yer alıyor.

Belgelerde yer alan bilgilere göre Malta’da Başbakan Yıldırım’ın oğullarının 5, dayısının 2, yeğeninin yöneticisi olduğu 4 şirket bulunuyor.

Yıldırım’ın oğulları Bülent ve Erkam’ın Malta’daki şirketleri ise şöyle: Hawke Bay Marine Co Ltd., Black Eagle Marine Co Ltd., South Seas Shipping N.V., Dertel Shipping Limited ve Nova Warrior Limited.

Hawke Bay Marine Nisan 2004’te, Black Eagle ise Ocak 2007’de, deniz taşımacılığı alanında faaliyet göstermek üzere kurulmuş.

Ekim 2017’den bu yana iki şirketin aktif olduğu da belgelerdeki ayrıntılar arasında.

Şirketlerin kurulduğu tarihlerde Binali Yıldırım, AKP hükümetinin ulaştırma bakanıydı.

Belgelere göre, Erkam Yıldırım en büyük hissedar ve her iki şirketin de direktörü.

Başbakan Yıldırım ülke ekonomisi zora girdiğinde sık sık yaptığı açıklamalarda ‘yerli ve milli’ vurgusu yapıyor, yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çağırıyordu.


  • Yıldırım’ın çocuklarının Malta’daki faaliyetlerine dair detaylı bilgiye BURADAN bakabilirsiniz.

Neden Malta?

Malta’da kurumlar vergisi yerli şirketler için yüzde 35 iken yabancı şirketler için sunulan avantajlarla son tahlilde yüzde 5’e kadar iniyor.

Malta bir AB üyesi ve OECD’nin kara para listesinde değil. Malta’ya özellikle Türk denizcilik sektörü büyük ilgi gösteriyor.

Off-shore hakkında

Off-shore şirketlere sahip olmak suç değil ancak önemli bir kamusal tartışma konusu.

Mevcut yasalar off-shore’u yasal kılıyor ancak bu vergi cennetlerini kullanmanın meşru olduğu anlamına gelmiyor.

Yolsuzluğun, kara para aklamanın önüne geçmek, vergi adaletini sağlamak, küresel eşitsizliği azaltmak için küresel vergi yasaları yeniden gözden geçirilmeli.

Vergi cennetleri ve gizlilik politikası uygulayan ülkelerin faaliyetleri kontrol altına alınarak herkesin kazancı adil şekilde vergilendirilmeli.


Bu haber Cumhuriyet ve BBC Türkçe’den derlenmiştir.
Previous post
SONAR'dan seçim anketi: Hangi parti kaç oy alıyor, hangisi baraj altında?
Next post
İstismar sanığı öğretmene 226 yıl hapis istemi