Ana SayfaGüncel‘Paradise Belgeleri’nin araştırılması önerisi AKP oylarıyla reddedildi

‘Paradise Belgeleri’nin araştırılması önerisi AKP oylarıyla reddedildi

HABER MERKEZİ – Başbakan Binali Yıldırım’ın çocuklarının da adının geçtiği ‘Paradise Belgeleri’nin araştırılmasına ilişkin HDP’nin verdiği önerge AKP’nin oylarıyla Meclis’te reddedildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Danışma Kurulu toplanamadığı için ‘Malta Belgeleri adıyla yayımlanan belgelerin işaret ettiği finansal menfaat ilişkilerine yönelik’ araştırma önergesinin bugün görüşülmesini, grup önerisi olarak Meclis Genel Kurul gündemine getirdi.

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar, belgelerde Başbakan Binali Yıldırım’ın çocuklarının, yakınlarının ‘vergi cenneti’ olarak adlandırılan Malta’da ticari faaliyetlerini sürdürdüğüne yönelik bilgiler olduğunu söyledi.

Sancar, konuşmasında şu soruları da yöneltti:

Başbakan Binali Yıldırım’ın çocuklarının Malta’daki yatırımlarla ülkeye verdiği kayıp nedir? Ahlaki davranış mıdır? Türkiye’deki şirketleri üzerinden yapsaydı Türkiye’de ödeyecekleri vergi ne kadardı? Malta’da yaptıkları için kendilerine kalan kazanç ne kadar? O şirketlerin faaliyetlerinin ne kadarı Türkiye ile bağlantılı? Malta’da kurulu şirketler Türkiye’de faaliyet yapıyor mu? Şirketlerinden biri Türkiye’den ihale almış, bu kazanç nereye gidecek, nerede vergilendirilecek?

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu da Yıldırım’ın açıklamasını hatırlatarak, şu bilgileri verdi:

Bir de Başbakan şöyle bir açıklama yapmıştı bu skandalla ilgili ‘normal’ demişti ve demişti ki: ‘Ben oğullarıma devletten ihale almayın’ dedim. Şimdi, bu açıklamanın dumanı sönmeden ortaya çıktı ki Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım, daha sekiz ay önce, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünden, MTA Turkuaz Araştırma Gemisinin İşletilmesi Hizmet Alımı adlı ihaleyi almış. Hem de Kamu İhale Kurumunun istisna maddesi kapsamında. Şikâyet dahi edemiyorsunuz ihaleyi. İhalenin bedeli ise tam olarak 6 milyon 920 bin dolar. Kamuoyuna duyurulur.

AKP’ye göre önerge ‘algı operasyonu’

AKP Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç ise partisinin, yolsuzlukla mücadele için yola çıktığını, bugün de aynı kararlılıkla mücadelesini sürdürdüğünü söyledi.

Erdinç, verilen önergenin “algı operasyonu oluşturma” amacı taşıdığını savundu.

Tüm dünya ile aynı anda yayımlanan ‘Paradise Belgeleri’nin Yıldırım’ın ABD seyahatinden önce gündeme gelmesinin manidar olduğunu da ifade eden Erdinç, belgelerin 2008, 2014 ve bu yılın Mayıs ayında gündeme gelen belgeler olduğunu, HDP’li Sancar tarafından yeni gibi sunulmasına şaşırdığını kaydetti.

Konuşmalardan sonra HDP’nin grup önerisi AKP’li vekillerin oylarıyla kabul edilmedi.


Başbakan Yıldırım’dan ‘Paradise Belgeleri’ açıklaması


Ne oluyor?

Paradise Papers – Paradise Belgeleri olarak adlandırılan milyonlarca yeni belge, dünyanın en güçlü ve zenginlerinin vergi cennetlerindeki yatırımlarına ilişkin sırları açığa çıkarmıştı.

Kamuoyuna sızan belgelerde, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in bazı off-shore yatırımlarına ilişkin ayrıntılardan Başbakan Binali Yıldırım’ın oğullarının Malta’daki gemicilik şirketlerine ilişkin ayrıntılara kadar çok sayıda belge yer alıyor.

Belgelerde yer alan bilgilere göre Malta’da Başbakan Yıldırım’ın oğullarının 5, dayısının 2, yeğeninin yöneticisi olduğu 4 şirket bulunuyor.

Yıldırım’ın oğulları Bülent ve Erkam’ın Malta’daki şirketleri ise şöyle: Hawke Bay Marine Co Ltd., Black Eagle Marine Co Ltd., South Seas Shipping N.V., Dertel Shipping Limited ve Nova Warrior Limited.