Ana SayfaÇeviriPolonya’da ‘bağımsızlık kutlaması’: Aşırı sağcılar “Arı kan” pankartıyla sokağa çıktı

Polonya’da ‘bağımsızlık kutlaması’: Aşırı sağcılar “Arı kan” pankartıyla sokağa çıktı

HABER MERKEZİ – Polonya’nın bağımsızlığının 99’uncu yılı başkent Varşova’da kutlanırken, yürüyüşe katılanların bazılarının elindeki “Arı kan”, “Müslüman holokostu için dua edin” ve “Beyaz Avrupa” pankartları dikkat çekti. Öte yandan 2 bin kişilik faşizm karşıtı grup, ellerinde “Biz Leh Yahudileriz” pankartıyla karşı gösteri yaptı.

Polonya’nın bağımsızlığının 99’uncu yılına yönelik resmi kutlamalar, başkent Varşova’da çeşitli seremonilerle gerçekleşti.

Avrupa Konseyi’nin uluslararası başkanı bile kutlamalara ziyarette bulundu. Hatta Politico’ya verdiği demeçte, kutlamaların “yüzümüzde gülümseme ve kalbimizde neşe” ile geçeceğini savundu.

Ancak on binlerce kişiden bazılarını kırmızı duman bulutları arasında bir araya getiren ‘bağımsızlık’ temasından ziyade başka bir şeydi.

Kutlamaları yakından takip eden birçok gazete, kutlamalardaki pankartların ve afişlerin üzerinde yer alan bazı kelimelerin şunlar olduğunu kaydetti:

  • “Arı kan” (Politico)
  • “Müslüman holokostu için dua edin” (CNN)
  • “Beyaz Avrupa” (AP)

Katılımcılar arasında Ulusal-Radikal Kamp, Milliyetçi Hareket, Polonyalı Gençlik ve kökeni 2. Dünya Savaşı öncesindeki antisemit gruplara dayanan örgütler yer aldı.

Kiminin elinde kırmızı ve beyaz bayrak, kiminde ise kırmızı duman yayan maytap ve meşaleler bulunuyordu. Bazı bayrakların üzerinde ise 1930’lu yıllarda aşırı sağcıların kullandıkları semboller yer alıyordu.

Yürüyüşte sadece Lehler bulunmuyordu. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden gelen birçok kişi de oradaydı.

Faşizm karşıtı 2 bin kişi de sokağa çıktı

Polonya’da aşırı sağcıların yürüyüşüne karşı sokağa çıkan gruplar da vardı.

Lehlerin ırkçı sloganlar attığı yürüyüşe karşı duran 2 bin kişilik faşizm karşıtı grup, ellerinde “Biz Leh Yahudileriz” pankartıyla sokakta yer aldı.

Polonya’da ve Avrupa’da yükselen aşırı sağ

Polonya’da bağımsızlık kutlamaları, son birkaç yıldır aşırı sağcıların katılımıyla gölgeleniyor.

Polonya’da iç politika, son zamanlarda sağa doğru kaymaya başladı. Hükümeti kuran Hukuk ve Adalet Partisi, Macaristan ve diğer ülkelerdeki etnik milliyetçi siyasi hareketlerin izinden gidiyor.

Ancak Avrupa’da politikanın aşırı sağa doğru yön alışı Polonya ile kısıtlı değil.

Almanya’da aşırı sağ parti AFD (Almanya için Alternatif), bu yıl düzenlenen seçimlerde 2. Dünya Savaşı’ndan beri geçen sürede en yüksek oy oranına ulaşırken, Yunanistan, Avusturya, İsviçre ve kıtadaki birçok ülkede benzer düşünce ve ırkçı ideolojiler ağırlık kazanıyor.


Bu haber Vice, New York Post, CNN ve Think Progress’den derlenmiştir.

 

Previous post
12 yaşındaki oğlunu 'yaramazlık yapıyor' diye boğarak öldürdü, 'Öleceği aklıma hiç gelmemişti' dedi
Next post
Bakanlık, Gezi'de polisin attığı fişekle gözünü kaybeden Ünveren'e tazminat ödeyecek