Ana SayfaGüncelPYD Eş Başkanı: Türkiye’nin Afrin tehdidi Soçi’ye şantaj

PYD Eş Başkanı: Türkiye’nin Afrin tehdidi Soçi’ye şantaj

HABER MERKEZİ – Soçi’deki görüşmeye ve hazırlıkları süren Suriye kongresine ilişkin konuşan PYD Eş Başkanı Ayşe Hiso, ‘kongrede olacağız’ mesajı verdi. Hiso, Türkiye’nin Afrin’e operasyon mesajlarını ise “Soçi’ye şantaj” olarak değerlendirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve AKP Genel Başkanı Recep Tayip Erdoğan arasında gerçekleştirilen Suriyelilerin geleceğinin tartışıldığı Soçi toplantısına ilişkin tartışmalar sürerken, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne Türkiye’nin karşı çıkmasına rağmen Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) de katılacağı belirtiliyor.

Soçi’deki üçlü zirvenin hemen ardından konuşan PYD Eş Başkanı Şahoz Hasan, “Soçi’deki kongreye katılacağız” demiş, Cenevre’ye katılabilmeleri için de Birleşmiş Milletler’in adım atması gerektiğini söylemişti.

Soçi’deki görüşmeye ve hazırlıkları süren Suriye kongresine ilişkin bir değerlendirme de partinin diğer eş başkanı Ayşe Hiso’dan geldi.

Bölgeden yayın yapan Hawar Haber Ajansı’na (ANHA) konuşan PYD Eşbaşkanı Ayşe Hiso, “Kürtlerin yer almadığı tüm masalarda sorunların çözümü sonuçsuz kaldı. Soçi’nin Cenevre ve Astana gibi sonuçsuz kalmaması gerek. Bizler de Suriye’de yer alan her kesim gibi kongrede yerimizi alacağız” dedi.

Soçi gündemi sürerken Türkiye’nin hala devam eden “Afrin’e operasyon” tehditlerine de değinen PYD Eş Başkanı, bu tehdidi “Soçi’ye şantaj” olarak değerlendirdi:

Türk devleti Kürtlere karşı artık düşmanlık aşamasını bile geçti. Kürtlerin Soçi’ye katılmasını istemeyen Türk devleti, ‘eğer Kürtler katılırsa Afrin’e saldırırız’ diyor. Afrin’e saldırı Kuzey Suriye ve Rojava’ya saldırıdır. Dikkat çekici olan ise, Suriye sorununa çözüm arayanlar Afrin’e saldırıya ilişkin herhangi bir tavır sergilemiyor. Aksine çözülmesi gereken sorunları daha da derinleştiriyor. Kuşkusuz Türk devleti de bu sorunun çözülmesini istemiyor ve kaosu büyütmek istiyor. Türkiye Kürtlerin ne Soçi’de ne de başka bir yerde hazır bulunmasını istemiyor.

Türkiye’nin ‘bir kriz içinde olduğunu’ söyleyen PYD Eş Başkanı, “Bizsiz bir çözüm olmayacağı gerçeği de ortada” vurgusunu yineledi.

Erdoğan’ın Afrin mesajları

Daha önce defalarca Afrin’e müdahale sinyali veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, son haftalarda yaptığı açıklamalarda açık açık Afrin’e operasyon düzenleneceğini duyuruyor.

Rusya ile İdlib konusunda yapılan anlaşmanın Afrin’i de kapsadığını söyleyen Erdoğan, 17 Kasım’da “Afrin’i PYD ve YPG’den temizlememiz gerekiyor. Oradaki gözleme noktalarında biz hakim unsur olarak bulunacağız, buna mecburuz” derken, bir gün sonra yani 18 Kasım’da ise “Suriye’de İdlib operasyonunu tamamlayacağız, Afrin’i de kurtaracağız” açıklamasında bulundu.

Her ne kadar Soçi’deki zirvenin ardından Erdoğan, Putin ve Ruhani ortak bir bildiri yayınlasa da, Erdoğan zirvenin ardından yaptığı açıklamada da Afrin’e müdahalenin sinyalini verdi.

Erdoğan son olarak 25 Kasım’da yaptığı açıkamada, Suriye ve Irak’a olası bir ‘hamle’nin mesajını vererek, “Bunlarla ilgili kararı birileri bizim adımıza veremez, biz veririz” diye konuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD basını: Sarraf davasının Erdoğan için siyasi sonuçları olabilir
Sonraki Haber
Türkan Elçi: Kesmeselerdi ağaçları göçmeyecekti kuşlar