Ana SayfaDünyaPYD’den ‘Suriye kongresi’ açıklaması: Türkiye’nin açıklamaları yanlış, Rusya ile görüşmeler sürüyor

PYD’den ‘Suriye kongresi’ açıklaması: Türkiye’nin açıklamaları yanlış, Rusya ile görüşmeler sürüyor

HABER MERKEZİ – PYD Eş Başkanı Şahoz Hasan, Suriye kongresi için Rusya ile görüşmelerin sürdüğünü belirterek, Rusya’nın da tekzip ettiği Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın “PYD davet edilmedi” açıklamasına tepki gösterdi. PYD Eş Başkanı, “Bu açıklamaları Türkiye’nin Suriye’de ortalığı karıştırmak istemesinin ifadesi olarak yorumluyoruz” dedi.

Rusya öncülüğünde Soçi’de yapılması planlanan, resmi ismi ‘Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ olarak belirlenen toplantıyla ilgili Demokratik Birlik Partisi’nden (PYD) açıklama geldi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rus yetkililerin kendilerine, “kongrenin ertelendiğini ve Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlerin oluşturduğu Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) bu kongreye davet edilmeyeceğini söylediğini” ifade etmişti.

Ancak Kalın’ın bu açıklaması Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından yalanlanmıştı.

Lavrov, “Şu anda bu kongrenin hazırlıkları yapılıyor, onu kimse ertelemedi, kaldı ki tarihi resmi olarak açıklanmadı” demişti.


Türkiye ‘ertelendi’ demişti, Rusya yalanladı: Suriye kongresi ertelenmedi


Konuyla ilgili konuşan PYD Eş Başkanı Şahoz Hasan ise Rusya ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi.

PYD Eş Başkanı, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’ın toplantıyla ilgili açıklamasına şaşırdıklarını ifade ederken, Türkiye cephesinden açıklamalara dair şunları söyledi:

Başka bir ülkenin Cumhurbaşkanı Sözcüsü başka bir ülke adına konuşuyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü hem Rusya adına konuşuyor hem de Suriye’nin muhatap olduğu bir konu üzerine yorum yapıyor. Türkiye devleti ne yaptığını bilmediği bir durum yaşıyor ve sanıyor ki çok rahat bir şekilde istediği her yere müdahale edebilir.

Türkiye’nin Suriye’nin iç sorunlarına bu kadar müdahalesi sorunları daha fazla çoğaltır. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü’nün açıklamalarını kesinlikle doğru bulmuyoruz. Bu açıklamaları Türkiye’nin Suriye’de ortalığı karıştırmak istemesinin ifadesi olarak yorumluyoruz

Tarafların bir araya gelebilmesi için iyi bir zemin oluşturulması gerektiğini vurgulayan PYD Eş Başkanı, “Suriye’ye dışarıdan yapılmak istenen müdahalenin önünü kesmek zorundayız. Bunları başarabilirsek Suriye için çözüm üretmemiz daha da kolaylaşacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Astana ve Cenevre toplantılarından çözüm çıkmamasını “Türkiye gibi güçlerin olumsuz müdahalelerine” bağlayan PYD Eş Başkanı Hasan, “Bu sorunların en temeli Kuzey Suriye’de federasyon sistemi içerisinde yer alanların bu toplantılarda temsil edilmemesi. Demokratik Suriye Meclisi adına, Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu adına veya ikisinin birlikte katılacağı bir toplantı olmalıdır” dedi.

Hasan, Soçi’de yapılacak toplantının Suriye’nin demokratikleşmesi için sorunların çözüldüğü yer olacağını umduklarını söyledi.

Ne olmuştu?

Rus yetkililer, resmi ismi ‘Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ olarak belirlenen toplantıların Soçi’de yapılacağını duyurmuştu.

Yetkililer, daha önce PYD de dahil olmak üzere Suriye’deki çeşitli gruplara kongre için davet gönderildiğini söylemişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise PYD’nin kongreye davet edildiğinin açıklanması ardından bunu ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirmişti.

Previous post
'Çocuklarımız da bu tarihi görmeli': Çukurca evleri günden güne yok oluyor
Next post
Van'daki tarihi kilise ahır haline geldi