Ana SayfaDünyaRıza Sarraf suçunu kabul etti, ABD hükümeti adına tanıklık yapacak

Rıza Sarraf suçunu kabul etti, ABD hükümeti adına tanıklık yapacak

HABER MERKEZİ – Rıza Sarraf’ın ABD’de görülen davada ABD hükümeti adına tanıklık yapacağı bildirildi. Sarraf’ın suçunu kabul ettiği de aktarıldı.

ABD merkezli haber ajansı Bloomberg, Rıza Sarraf’ın New York’ta görülen davada ABD hükümeti adına tanıklık yapacağını yazdı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre ajansın haberinde davanın tutuklu sanığı eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın avukatı Robert Fettweis’ın görüşüne de yer verildi.

Fettweis, “Sarraf, ABD hükümetinin en önemli tanığı olacak” dedi.

‘Sarraf suçunu kabul etti’

Bu gelişmelerin hemen ardından davanın bugünkü duruşması öncesi Sarraf’ın durumuna ilişkin belirsizlik de resmen ortadan kalktı.

DHA’nın haberine göre Yargıç Richard Berman’in “Mahkemeye kim gelecek?” sorusunu yanıtlayan savcı, “Rıza Sarraf suçunu kabul etti ve Atilla’ya karşı tanıklık yapmak üzere bugün ya da yarın mahkemeye getirilecek” diye konuştu.

Davayı takip eden ABD merkezli yayın yapan New York Times gazetesinin muhabiri Benjamin Weiser da Sarraf’ın suçlamaları kabul ettiğini söyledi.

Weiser paylaştığı Twitter mesajında, “Savcılık Rıza Sarraf’ın suçlamaları kabul ettiğini açıkladı. Sarraf, Mehmet Hakan Atilla aleyhinde tanıklık yapacak. Hakim ifadenin yarın alınacağına işaret etti” dedi.

New York Times, bu haberi okuyucularına İngilizcenin yanı sıra Türkçe paylaşımlarla da duyurdu.

AKP’den ilk yorum

Sarraf’ın ABD hükümeti adına tanıklık yapacağına ilişkin AKP’den ilk yorum parti sözcüsü Mahir Ünal’dan geldi.

Ünal, şunları söyledi:

Hukuki olmayan, hukuki bir niteliği olmayan ve uluslararası hukukta karşılığı bulunmayan, tamamen siyasi, Türkiye’ye dönük bazı çevrelerin operasyonlarından ibaret olan, FETÖ’nün Amerika’da dizilere kadar sızdığını biliyoruz. Netflix’te yayınlanan bir diziye sızmış durumda… Tiyatronun savcısının, hakiminin kim olduğunu biliyoruz. Bu tiyatronun amacını biliyoruz. Bu tiyatroda oynanan oyunu biz tanımıyoruz.

Ne oluyor?

ABD’de İran’a yönelik ambargonun delinmesi suçlamasıyla görülen davada, Halkbank’ın eski Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla bugün bir kez daha hâkim karşısına çıkıyor.

Daha önce iddianamede sanık olarak görülen İran ve Türkiye vatandaşı Rıza Sarraf ise artık davanın sanıkları arasında bulunmuyor.

Hâkim Richard Berman da, jüri üyelerinin seçimi için yapılan duruşmada davanın tek sanığının Atilla olduğunu açıkladı.

Hâkim Berman, duruşmaların hafta içi, arka arkaya seri bir şekilde yapılacağını açıkladı.


Sarraf duruşmaya katılmayacak: Sanık, ‘tanık’ mı oldu?

FT: Sarraf davası ABD-Türkiye ilişkilerini ‘paramparça edebilir’


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
O gün Tahir Elçi'nin yanında olan arkadaşı anlattı: Nereden, nasıl ateş edildiğini gözlerimizle gördük
Sonraki Haber
Demokratik Suriye Güçleri'nden 'IŞİD ile ateşkes' iddiasına yalanlama: Fıkra olarak adlandırılabilir