Ana SayfaDünyaRusya: Türkiye’nin Kürtlerle ilgili itirazları Suriye kongresinin toplanmasına engel değil

Rusya: Türkiye’nin Kürtlerle ilgili itirazları Suriye kongresinin toplanmasına engel değil

HABER MERKEZİ – Soçi’deki üçlü zirvenin ardından konuşan Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitri Peskov, Türkiye’nin PYD ile ilgili yaptığı itirazların, Suriye’de siyasi çözüm için önerilen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin toplanmasına engel teşkil etmeyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani Suriye’de siyasi çözüm çabalarını değerlendirmek üzere dün Soçi’de bir araya gelmişti.

Üçlü zirvenin ardından Putin, “Suriye toplumunun bütün kesimlerinin katılabileceği bir toplantının yapılması konusunda mutabık kaldık” derken, Ruhani de “Yapılacak kongrede bütün partiler, bu kongrede birleşecekler ve Suriye’nin geleceği için müzakere yapacaklar” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan ise “Siyasi sürecin hayata geçirilmesi konusunda görüş birliğine vardık” diye konuşmuştu.

Üçlü zirveye ilişkin yeni bir açıklama ise Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitri Peskov’dan geldi.

Türkiye’nin Suriye’de siyasi çözüm için önerilen Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne PYD’nin katılımına ilişkin Türkiye’den gelen itirazlara da değinen Peskov, bu itirazların kongrenin toplanmasının önünde teşkil etmeyeceğini söyledi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Peskov şunları söyledi:

Türkiye’deki ortaklarımızın kendi ulusal güvenliklerine tehdit oluşturduğunu düşündüğü bazı silahlı gruplara yönelik belli çekinceleri olduğunu biliyoruz. Ancak bunlar, bu işlerin hayata geçirilmesine engel oluşturmuyor. Önümüzdeki dönemde bu konunun uzmanları mutabakat sağlamak ve katılımcı listesini oluşturmak için yoğun bir şekilde çalışacaklar.

Ne olmuştu?

Rus yetkililer daha önce PYD de dahil olmak üzere Suriye’deki çeşitli gruplara, resmi ismi ‘Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ olarak belirlenen toplantı için davet göndermişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın PYD’nin kongreye davet edildiğinin açıklanması ardından bunu ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirmişti.

Kalın, Rus yetkililerin kendilerine, “kongrenin ertelendiğini ve Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlerin oluşturduğu PYD’nin bu kongreye davet edilmeyeceğini söylediğini” ifade etmişti.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yaptığı açıklama ile Kalın’ın bu ifadesini tekzip etmişti.

Lavrov, “Şu anda bu kongrenin hazırlıkları yapılıyor, onu kimse ertelemedi, kaldı ki tarihi resmi olarak açıklanmadı” demişti.

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yayınladıkları ortak mesajla, ‘tüm Suriyeli taraflara’ Cenevre’deki siyasi sürece aktif olarak katılma çağrısı yapmıştı.

Bu gelişmeler üzerine Rusya’ya hareket eden Erdoğan, ziyaret öncesinde Trump ile Putin’in ortak çağrısına tepki göstermiş, bir kez daha Afrin’e müdahale edeceklerini vurgulamıştı. Ziyaretin ardından ise “Sayın Putin ve Trump ile ortak yapılan açıklamayı önemsiyoruz” demiş ve Suriye’de “siyasi çözüme odaklanabilecekleri bir noktaya ulaşıldığını” belirtmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yargıtay Başkanı açıkladı: '80 milyonluk ülkemizde 6 milyon 900 bin şüpheli var'
Sonraki Haber
NATO: Soruşturma sürüyor, bir daha yaşanmayacak