Ana SayfaDünyaRusya’daki üçlü zirve öncesi Çavuşoğlu, Rus ve İranlı mevkidaşlarıyla bir araya geldi

Rusya’daki üçlü zirve öncesi Çavuşoğlu, Rus ve İranlı mevkidaşlarıyla bir araya geldi

HABER MERKEZİ – Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın Soçi kentinde 22 Kasım’da düzenlenecek Suriye konulu üçlü zirvenin hazırlıkları kapsamında Rus ve İranlı mevkidaşlarıyla Antalya’da bir araya geldi. “YPG-PYD konusunda hassasiyetimiz ortada” diyen Çavuşoğlu, “İran ve Rusya da bu hassasiyeti çok iyi biliyor” diye konuştu. Lavrov ise Suriye’deki gerilimi azaltma bölgeleri konusunun genelkurmay başkanları arasında ayrı bir toplantıda ele alınacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin katılımıyla 22 Kasım’da düzenlenecek Suriye konulu üçlü zirvenin hazırlıkları kapsamında Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif bir araya geldi.


Putin’le 1 yılda 6 zirve: Erdoğan yine Rusya’ya gidiyor


Görüşme sonrası Çavuşoğlu açıklamalarda bulundu.

Gazetecilerin Suriye’deki gelişmelerle ilgili sorularını da yanıtlayan Çavuşoğlu, “YPG-PYD konusunda hassasiyetimiz ortada. Bunun bizim için herhangi bir toplantıya katılmasının kabul edilemez olduğunu başından beri tüm muhataplara, sadece burada katılan ülkelere değil, Cenevre formatındaki toplantılar marjında da herkese söyledik. Bizim bu konudaki hassasiyetimiz, devam ediyor. Tüm taraflar da üçlü zirvenin tarafı olan İran ve Rusya da bu hassasiyeti çok iyi biliyor” dedi.

‘Gerilimi azaltma bölgeleri konusunu üç ülkenin genelkurmay başkanları ele alacak’

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da üç ülkenin ele aldığı konular arasında ‘Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne Kürtlerin katılımının’ da yer aldığını ifade etti.

Tarafların tüm konularda anlaşmaya vardığını açıklayan Lavrov, üç ülkenin de Suriye’deki gerilimi azaltma bölgeleri konusunda sürekli olarak temas halinde olduğunu belirtti.

Lavrov ayrıca ‘Suriye’deki gerilimi azaltma bölgeleri konusunun, Rusya, Türkiye ve İran Genelkurmay Başkanları arasında ayrı bir toplantıda ele alınacağını’ söyledi.

Rusya’da üçlü zirve

22 Kasım Çarşamba günü Rusya’nın Soçi kentinde bir araya gelecek olan Türkiye, Rusya ve İran, düzenlenecek üçlü zirvede Suriye’deki gelişmeler ve ülkedeki son durumu ele alacak.

Çarşamba günü gerçekleşecek Rusya ziyareti ile birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan, son bir yılda Rusya Devlet Başkanı Putin ile altıncı kez yüz yüze görüşmüş olacak.

Öte yandan Erdoğan, Nisan 2015’ten bu yana İran’a ilk ziyaretini geçtiğimiz ay gerçekleştirmişti. Bu görüşmede de taraflar Suriye ve Irak Kürdistan Bölgesi’ni masaya yatırmıştı.




Önceki Haber
Kömüre yüzde 35 zam
Sonraki Haber
Yüksel’de eylemin 376. günü: Polis 4 kişiyi gözaltına alındı