Ana SayfaGüncelRusya’ya ziyaret öncesi: Erdoğan’dan Putin ve Trump’a tepki, yine Afrin’e müdahale sinyali

Rusya’ya ziyaret öncesi: Erdoğan’dan Putin ve Trump’a tepki, yine Afrin’e müdahale sinyali

HABER MERKEZİ – Suriye kongresine PYD’nin davet edilmesi ve Trump ile Putin’in “tüm taraflara Cenevre sürecinde aktif rol alması çağrısı” yapması sonrası Rusya’ya hareket eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, giderayak ABD ve Rusya’nın çağrısına tepki gösterdi. Erdoğan, bir kez daha Afrin’e müdahale edeceklerini vurguladı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’ya yapacağı ziyaret öncesi İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘tüm Suriyeli taraflara’ Cenevre’deki siyasi sürece aktif olarak katılma çağrısına ilişkin konuşan Erdoğan, “‘Askeri çözüm mümkün değil’ deniliyor ama askeri yöntemlerle bölgede öldürülenlerin sayısı 1 milyona ulaştı. Madem öyle çeksinler askerlerini. Orada Türkiye’nin askeri yok ki. Siyasi yönteme başvurulsun, seçime gitmenin hep birlikte yolları aransın” dedi.


Rusya’nın Kürtleri daveti sonrası Erdoğan Putin’le görüşmeye gidiyor


“Rusya’yla İdlib’te ortak çalışmamızı kararlılıkla sürdürüyoruz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrin’e yönelik olası müdahaleye ilişkin de şunları söyledi:

Afrin’de bize olan tacizleri gözardı edemeyiz, adım atmakta kararlıyız. Fırat’ın doğusuna gitmesi gerekenler, verilen sözlere rağmen gitmemiştir. Münbiç bir Arap şehridir ancak boşaltılmamıştır. Terör örgütü YPG orada işgalci olarak durmaktadır.

Çavuşoğlu’ndan, Erdoğan’ın Rusya ve ABD’ye yaptığı ‘asker çekme’ çağrısına dair açıklama

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Erdoğan’ın Rusya ve ABD’ye yaptığı ‘asker çekme’ çağrısına yönelik açıklamalarda bulundu.

Astana sürecinin Suriye’de çözüm sürecini beraberinde getirdiğini söyleyen Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Ancak ateşkes olmadan siyasi çözümden bahsetmek imkansız. Ateşkes tesis etme konusunda ilerleme kaydedilirken siyasi çözüme daha fazla önem atfedilmesi gerekiyor.

Çavuşoğlu, son olarak “Suriye’deki gerçek muhalefetin içerisinde terör örgütünün yer almaması gerekir. PKK ve PYD, Kürtlerin tümünü temsil etmiyor, sadece ideoloji sahibi bir azınlık. Başka Kürt gruplar var ve biz bu listeyi Rusya ile paylaştık” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Rus yetkililer daha önce PYD de dahil olmak üzere Suriye’deki çeşitli gruplara, resmi ismi ‘Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ olarak belirlenen toplantı için davet göndermişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın PYD’nin kongreye davet edildiğinin açıklanması ardından bunu ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirmişti.

Kalın, Rus yetkililerin kendilerine, “kongrenin ertelendiğini ve Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlerin oluşturduğu PYD’nin bu kongreye davet edilmeyeceğini söylediğini” ifade etmişti.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yaptığı açıklama ile Kalın’ın bu ifadesini tekzip etmişti.

Lavrov, “Şu anda bu kongrenin hazırlıkları yapılıyor, onu kimse ertelemedi, kaldı ki tarihi resmi olarak açıklanmadı” demişti.

Toplantı gündemdeki yerini korurken ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yayınladıkları ortak mesajla, ‘tüm Suriyeli taraflara’ Cenevre’deki siyasi sürece aktif olarak katılma çağrısı yapmıştı.

Bunun üzerine dün İstanbul Beşiktaş’ta bulunan Mabeyn Köşkü’nde Başbakan Binali Yıldırım ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile görüşen Erdoğan’ın Rusya’ya gideceği duyurulmuştu.