Ana SayfaDünyaSarraf Davası’nın siyasi boyutları neler?

Sarraf Davası’nın siyasi boyutları neler?

HABER MERKEZİ – Başlamasına az bir süre kala gündemin en tepesine yerleşen Sarraf Davası, hukuki boyutlarından çok siyasi yönleriyle ön plana çıkıyor. Peki bu davanın siyasi boyutları neler?

Türkiye’nin gündemine yerleşen ABD’deki Rıza Sarraf davasının başlamasına az bir süre kaldı.

Davada İran ve Türkiye vatandaşı iş insanı Rıza Sarraf’ın yanı sıra, aralarında Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ve eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da bulunduğu toplam 9 sanık yargılanıyor.

Sanıklar, ABD’nin İran’a nükleer programı nedeniyle uyguladığı ambargoyu delmekle suçlanıyor.

Sarraf Davası’nın hakimi Richard Berman, savcısı ise New York Güney Bölgesi Savcı Vekili Joon Kim.

Davada 20 Kasım Pazartesi günü jüri üyelerinin seçimine başlanması bekleniyordu. Ancak jüri üyelerinin seçimi 27 Kasım Pazartesi gününe ertelendi.

Jürili duruşmalar ise Kasım ayının son günlerinde ya da Aralık ayının ilk günlerinde başlayacak.

Sarraf Davası’nın siyasi boyutları neler?

BBC Türkçe’den İrem Köker’in derlediği haberde ise “Sarraf Davası” olarak bilinen davanın hukuki boyutlarından çok siyasi yönleriyle ön plana çıkması ele alınıyor.

Rıza Sarraf’ın Türkiye’de bazı siyasilerle bağlantıda olması ve eski bir bakana yönelik de suçlamaların yapılması bu davaya siyasi boyutlar kazandırıyor.

Yapılan ön duruşmalarda Sarraf, saygın bir iş insanı olduğunu anlatmak adına Türkiye’deki üst düzey bağlantılarından ve yardım faaliyetlerinden söz ederken, savcılık ise Sarraf’ı bu bağlantılarını kullanarak yasadışı faaliyetler yürüttüğünü ve soruşturmalardan kurtulduğunu öne sürüyor.

Ancak davanın siyasi boyut kazanmasında esas olarak Sarraf’ın Nisan ayında New York eski Belediye Başkanı ve ABD Başkanı Donald Trump’ın yakın çalışma arkadaşlarından Rudolph Giuliani ile eski Başkan George W. Bush döneminin Adalet Bakanı Michael Mukasey’i de savunma ekibine dahil etmesi önemli rol oynadı.

Politik bağlantıları kuvvetli bu iki ismin savunma ekibine dahil olup olamayacağına dair yapılan duruşmalarda ise bazı önemli detaylar ortaya çıktı.

Giuliani, mahkemeye sunulan yeminli yazılı ifadesinde, Sarraf adına yapacakları çalışmaların ve oynayacakları rolün özünün tanımlanmasına dair soruya şu yanıtı verdi:

Verdiğimiz hizmetler, tamamen olmasa da esas olarak, ABD ile Türkiye arasında ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarını destekleyecek ve Sayın Sarraf’ın yararına olacak bir çeşit anlaşmanın parçası olarak çözümlenip çözümlenemeyeceğinin belirlenmesine dair çalışmalara odaklanmaktadır… Bu hizmetler, hem ABD hem Türk devletinin üst düzey yetkilileriyle toplantı ya da görüşme yapmayı da kapsamakta ve ileride de kapsayacağı tahmin edilmektedir.

Giuliani ayrıca, bu kapsamda görüşülen Türk yetkililer arasında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da olduğunu açıkladı.

Mukasey de yeminli ifadesinde, “ABD’li ve Türk devlet yetkilileri, ABD’nin güvenliğini artıracak ve bu davaya konu meseleleri çözüme kavuşturacak bir anlaşmanın kovalanması olasılığına açık fikirle yaklaşmayı sürdürmektedir” dedi.

New York Times gazetesi o dönem yayımladığı bir haberde, Giuliani ve Mukasey’in Sarraf’la ilgili yargı sürecini görüşmek üzere Türkiye’ye gitmesi ve Erdoğan’la görüşmesini “sıra dışı bir durum” olarak nitelendirmişti.

NBC News de geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir haberinde, Erdoğan’ın ABD eski Başkan Yardımcısı Joe Biden ile 2016’da yaptığı bir görüşmede, davanın düşürülmesini ve o dönemin New York Güney Bölgesi Savcısı Preet Bharara’nın da görevden alınmasını istediğini, ancak bu taleplerin reddedildiğini bildirdi.

Aynı haberde birden fazla kaynağa dayandırılarak Erdoğan’ın Trump yönetiminden de davanın düşürülmesini defalarca talep ettiği belirtildi.

Son olarak yine aynı NBC News haberinde, Türkiye’nin Trump’ın eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’e Sarraf Davası’nın düşürülmesi ve 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimini planlamakla suçladığı Fethullah Gülen’in kaçırılarak İmralı Adası’na getirilmesi için 15 milyon dolar önerdiği de iddia edildi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Plastik kullanımından kaçınmak için 7 basit yol
Sonraki Haber
Silopi'de kömür ocağında iş cinayeti