Ana SayfaGüncelSavcı Tahir Elçi’yi ‘örgüt mensubu’ yaptı

Savcı Tahir Elçi’yi ‘örgüt mensubu’ yaptı

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Tahir Elçi’nin cenaze törenine ait fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşan bir kişi için, “Terör örgütü mensubunun cenazesine ait olan bir fotoğraf üzerine ‘yasta değil isyandayız’ şeklinde yorum yaptı” dedi ve Berat Baran isimli kişinin cezalandırılmasını istedi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlar nedeniyle Berat Baran isimli bir kişi hakkında “örgüt propagandası yapmak” ve “suç ve suçluyu övmek” iddiasıyla 1 yıldan 7 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

Baran’a ait olduğu iddia edilen Facebook hesabında yapılan 6 paylaşım, suçlama konusu yapıldı.

İddianamede, yasaklı dönemde yıkımın yaşandığı kentlerdeki askeri operasyonlar ve insan hakları ihlallerine dair yapılan yorum ve paylaşılan fotoğraflar suç delili olarak gösterildi.

Ayrıca Şırnak’ta öldürüldükten sonra cansız bedeni zırhlı aracın arkasında sürüklenen Hacı Lokman Birlik ve Diyarbakır Sur’da Dört Ayaklı Minare önünde 28 Kasım 2015’te öldürülen Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi için yapılan paylaşım da suçlama konusu yapıldı.

MA’nın haberine göre savcı, Baran’ın sosyal medya hesabında paylaştığı Tahir Elçi’nin cenazesinin bulunduğu tabutun fotoğrafının ekran görüntüsünü iddianameye suç delili olarak koyarken, Baran’ın paylaştığı fotoğraf için şu ifadeyi kullandı:

Terör örgütü mensubunun cenazesine ait olan bir fotoğraf üzerine ‘yasta değil isyandayız’ şeklinde yorum yaptığı…

İfadesine yer verilen iddianamede ise Baran, hesabın kendisine ait olduğunu, ancak suçluma konusu yapılan bazı paylaşımları kendisinin yapmadığını belirtti.

Baran, Şırnak, Nusaybin ve Silvan ile ilgili yaptığı paylaşımları, çatışmalarda zarar gören sivillere dikkat çekmek için yaptığını söyledi.

Hapsi istendi

Savcı iddianamede, Baran’ın herkese açık sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımlarda “örgüt propagandası yaptığı”, “ölen örgüt mensuplarını kahramanlaştırdığı”, “örgütün amaç ve eylemlerini desteklediği, kamuoyu nezdinde övdüğü, meşru gösterdiği ve bunu sosyal medya üzerinde etkin bir şekilde yaptığını” ileri sürdü.

Baran’ın “örgütün şiddet, cebir ve tehdit yöntemlerini meşru gösterecek veya bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde örgüt propagandası yaptığı” iddiasında bulunan savcı, Baran’ın “örgüt propagandası yapmak” ve “suç ve suçluyu övmek” suçlarını işlediğini ileri sürerek cezalandırılmasını istedi.

Tahir Elçi

Tahir Elçi, 15 Ekim 2015 tarihinde CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sunduğu “Tarafsız Bölge” programında “PKK terör örgütü değildir” dedikten sonra kanala 700 bin lira para cezası kesilmiş, 20 Kasım günü de Elçi Diyarbakır’da gözaltına alınarak İstanbul’a getirilmişti.

Elçi, savcılığın tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etmesine karşın Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Elçi hakkında, “terör örgütü propagandası” suçundan 7.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmış, yurtdışına çıkış yasağı da konulmuştu.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 28 Kasım 2015 tarihinde yaptığı basın açıklaması sonrası silahla vurularak öldürülmüştü.

28 Kasım 2015 tarihinden bu yana Elçi cinayeti ile ilintili hiçbir şüpheli tespit edilemezken, soruşturmada da bir mesafe katedilmiş değil.

Previous post
Gazeteci Hasan Cemal'e verilen hapis cezası onandı
Next post
İHD'den Yüksel raporu: Bir yılda 232 polis müdahalesi, 692 işkence ve kötü muamele