Ana SayfaDünyaSavunma Bakanı açıkladı: O iş bitti, S-400 füzeleri satın alındı

Savunma Bakanı açıkladı: O iş bitti, S-400 füzeleri satın alındı

HABER MERKEZİ – Milli Savunma Bakanı Canikli, Rusya’dan NATO’nun karşı çıktığı S-400 savunma sistemlerinin satın alınma işleminin tamamlandığını açıkladı. Canikli, Türkiye’nin kendi savunma sistemini geliştirmek için de EUROSAM ile çalışma yaptığını söyledi.

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Rusya’dan S-400 savunma sistemlerinin satın alındığını açıkladı.

Canikli, AKP Giresun Merkez İlçe Başkanlığı 6’ncı Olağan Kongresi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin kendi savunma sistemini geliştirmek için de EUROSAM ile çalışma yaptığını da sözlerine ekledi.

Rusya’dan S-400 füzelerinin satın alınması ile ilgili konuşan Canikli, “O iş bitti, S-400 füzeleri satın alınmıştır. Bundan sonra artık detaylar. Ama onunla yetinmiyoruz. Kendi savunma sistemimizi geliştirmek için EUROSAM Konsorsiyumu ile ayrı bir çalışma yapıyoruz. Yine hava savunma sistemi geliştirilmesi çerçevesinde. Ama orada özellikle bu teknolojiye yerli imkanlarla kendimizin sahip olmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

EUROSAM ile ön anlaşma imzalandı

Öte yandan Canikli, Giresun’daki konuşmasında, “Türkiye hava savunma sistemini geliştirmek, üretmek ve kullanmak için EUROSAM Konsorsiyumu’nu oluşturan ülkelerle ön anlaşmayı gerçekleştirdi” dedi.

Geçtiğimiz günlerde Brüksel’de Türkiye’den Canikli’nin katıldığı NATO savunma bakanları toplantısında, Türkiye ile Fransa ve İtalya arasında hava ve füze savunma sistemlerini de içeren savunma sanayisi işbirliğinin geliştirilmesine yönelik niyet beyanı imzalandığı bildirilmişti.

Savunma sanayisi işbirliğinin geliştirilmesine yönelik niyet beyanına göre, Fransız-İtalyan EUROSAM Konsorsiyumu ve Türk şirketleri ilk adım olarak üç ülkenin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak SAMP-T füze sistemini temel alan bir sistemi geliştirmeye çalışacak.

EUROSAM tarafından üretilen SAMP-T, Avrupalı füze üreticileri MBDA ve Thales’in ortak teşebbüsü. Söz konusu sistemler, muharebe alanları, liman, havalimanı gibi stratejik tesisleri, seyir füzesi ve uçak gibi havadan gelecek tehditlere karşı koruma amaçlı tasarlandı.

Ne olmuştu?

Daha önce Rusya ve Türkiye’nin, NATO sistemlerine uyumlu olmadığı belirtilen S-400 füze sistemlerinin sevkiyatına ilişkin kontratı imzaladıkları duyurulmuştu.

Türkiye ile Rusya arasındaki S-400 anlaşmasına dair yorumda bulunan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise “Türkiye bahsedildiği gibi S-400’leri alırsa bu standartlara uymaz ve tabi ki bu bizim için kaygı verici bir durum” demişti.

NATO Askeri Komite Başkanı Petr Pavel de konuya ilişkin yaptığı açıklamada Türkiye’nin S-400 almasının ‘sonuçları’ olacağını ifade etmişti.

Pavel, “Ülkeler, karar almakta bağımsız olduğu gibi, aldıkları kararın sonuçlarıyla yüzleşmekte de bağımsızdır” ifadelerini kullanmıştı.