Ana SayfaDünyaSınırda deprem: Bilanço ağırlaşıyor, 400’ün üzerinde insan yaşamını yitirdi

Sınırda deprem: Bilanço ağırlaşıyor, 400’ün üzerinde insan yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Merkezüssü Irak Kürdistan Bölgesi’nin Halepçe kenti olan 7.3 büyüklüğündeki depremin ardından bilanço ağırlaşıyor. Şu ana dek 400’ün üzerinde kişi hayatını kaybederken, yedi bini aşkın kişi de yaralandı.

Irak Kürdistan Bölgesi’nin İran sınırında bulunan Halepçe kentinde dün meydana gelen şiddetli depremin ardından bilanço ağırlaşıyor.

Deprem Irak Kürdistan Bölgesi ve İran ile birçok çevre ülkede hissedilirken, Kürdistan Bölgesi’nde şu ana dek en az 7 kişinin yaşamını yitirdiği ve 535 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Süleymaniye’nin Derbendihan ilçesinde büyük yıkımın yaşandığı aktarıldı.

İran’da 407 kişi yaşamını yitirdi

İran sınırında yaşanması nedeniyle deprem burada da çok sayıda can aldı.

İran devlet televizyonu, İran’da 407 kişinin yaşamını yitirdiğini, 6 bin 700 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Yetkililer hala göçük altında çok sayıda insanın bulunduğunu belirtiyor.

7 ülkede hissedildi

Yüzlerce insanın ölümüne neden olan deprem, Irak’ın tamamı ve Türkiye’nin güney illerinin yanı sıra İran, Suriye, Kuveyt, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri ülkelerinde de hissedildi.

Türkiye yardım gönderdi

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Türkiye’nin depremin etkilediği bölgeye 44 personel, 10 araç ve 5 bin çadır gönderdiğini açıkladı.

HDP: Depremin yaralarını dayanışmayla saralım

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise depremin ardından yaptığı yazılı açıklama ile dayanışma çağrısı yaptı:

Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Süleymaniye Eyaleti ile Doğu Kürdistan’ın Kirmanşan Eyaleti sınırında meydana gelen 7.3 şiddetindeki depremin bilançosu gittikçe ağırlaşmakta, can ve mal kaybı artmaktadır. Resmi olmayan açıklamalara göre, yüzlerce insan hayatını kaybetmiş, binlerce insan da yaralanmıştır. Yıkım büyüktür.

Süleymaniye ve Kirmanşan Eyaletlerinde meydana gelen bu depremin yıkıcı etkilerinden dolayı derin bir üzüntü içindeyiz. Hayatını kaybeden insanlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine ve halklarımıza başsağlığı, yaralılara acil şifa dileklerimizi iletiyoruz.

Depremin sebep olduğu yıkımın etkisini azaltmanın yolu güçlü ve etkili dayanışmadan geçer. Bizler de bu zor ve çetin günlerde Kürdistan halklarına ve depremzedelere güçlü yardımlaşma duygularımızı iletiyoruz.

Halklarımızı, örgütlerimizi ve sivil toplum kuruluşlarımızı depremin meydana geldiği yerlerde yaşayan insanlarımızla dayanışmaya çağırıyoruz. Uzatılan her el, yapılan her dayanışma faaliyeti acıları azaltacak, kardeşlik ve birlik duygularını güçlendirecektir.

Previous post
Askeri kutuplaşmaya doğru: ABD’ye bağımlılığını azaltmaya çalışan AB ülkelerinden savunma anlaşması
Next post
"Bu son şansımız mı?": SALT'tan iklim değişikliğine dair 8 belgesel