Ana SayfaGüncelSıra Galatasaray Üniversitesi’nde: İmzacı 25 akademisyene dava açıldı, Rektörlük ‘kolları sıvadı’

Sıra Galatasaray Üniversitesi’nde: İmzacı 25 akademisyene dava açıldı, Rektörlük ‘kolları sıvadı’

HABER MERKEZİ – Galatasaray Üniversitesi’nde farklı fakültelerde görev yapan 25 ‘barış imzacısı’ akademisyene “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla dava açıldığı öğrenildi. Rektörlük’ün ise henüz duruşmalar dahi görülmeden, yurt dışına çıkmak isteyen akademisyenlere çıkış izni vermediği ve bazı akademisyenleri istifaya zorladığı iddia ediliyor.

Galatasaray Üniversitesi’nde farklı fakültelerde görev yapan 25 akademisyene, “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye imza attıkları gerekçesiyle dava açıldığı öğrenildi.

SoL Haber’in aktardığına göre akademisyenlere “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla dava açıldı.

Haklarında 7 buçuk yıla varan hapis cezası istenen akademisyenlerin kazanılmış haklarına ise henüz davanın ilk duruşması dahi görülmeden Rektörlük tarafından el konulduğu belirtiliyor.

SoL’un haberine göre Rektörlük, çeşitli nedenlerle yurt dışına gitmek isteyen akademisyenlere izin vermiyor, bazı akademisyenler de istifaya zorlanıyor.

Öyle ki dönemin başından beri baskılar nedeniyle üniversitede 5 akademisyenin görevini bıraktığı belirtiliyor.

Ne olmuştu?

2016 yılının Ocak ayında Türkiye ve dünyadan bini aşkın akademisyen ve araştırmacı tarafından yayımlanan Barış Bildirisi’nde, Kürt illerindeki yasak ve şiddete dikkat çekilerek, hükümete şiddete son verme ve müzakere koşullarını hazırlama çağrısı yapılıyordu.

Devletin vatandaşlarına uyguladığı şiddete hemen şimdi son vermesini talep ediyor, bu ülkenin akademisyen ve araştırmacıları olarak sessiz kalıp bu katliamın suç ortağı olmayacağımızı beyan ediyor, bu talebimiz yerine gelene kadar siyasi partiler, meclis ve uluslararası kamuoyu nezdinde temaslarımızı durmaksızın sürdüreceğimizi taahhüt ediyoruz.

Bu ifadelerin kullanıldığı metinde, bir takım talepler sıralanarak, “Hükümetin Kürt siyasi iradesinin taleplerini içeren bir yol haritasını oluşturmasını talep ediyoruz” deniliyordu.

Bu metnin yayımlanmasından sonra imzacı akademisyenler hükümet tarafından hedef alınırken, kimi akademisyenler tutuklanıp tahliye edilmiş, çıkarılan KHK’ler ile de yüzlerce imzacı akademisyen ihraç edilmişti.


İmzacı akademisyenlere ayrı ayrı davalar


Son olarak barış imzacısı akademisyenlere açılan ayrı ayrı davalarda akademisyenler ‘örgüt propagandası yapmak’ ile suçlanırken, hazırlanan iddianamelerde dayanışma akademilerinin öğrencileri ‘isyana teşvik ettiği’, Barış Bildirisi’ne ‘profesyonel dokunuşlar yapıldığı’ iddia edilmişti.

Barış İçin Akademisyenler tarafından yapılan açıklamada ise akademisyenlere yönelik dosyaların tek tek açıldığına dikkat çekilerek, “Hepimizi adliye koridorlarında yalnız bırakmak istiyorlar; 1128 akademisyeni bir arada yargılamaktan açıkça ürktükleri ortada” denilmişti.

Previous post
AP Raportörü'nden fotoğraflı Demirtaş hatırlatması: Bir yıldır tutuklu fakat unutulmadı
Next post
Zorla bekaret testi yaptıran erkek 20 bin TL tazminat ödeyecek