Ana SayfaGüncel‘Sivillere saldırı’ ifadesi kaba ve yaralayıcıymış: HDP’nin SİHA önergesi reddedildi

‘Sivillere saldırı’ ifadesi kaba ve yaralayıcıymış: HDP’nin SİHA önergesi reddedildi

HABER MERKEZİ – Silahlı insansız hava araçları ile öldürülen sivillere dair HDP tarafından Meclis’e verilen önerge, içerisinde geçen “sivillere yönelik saldırı” ifadesi ‘kaba ve yaralayıcı’ bulunduğu için Meclis Başkanı İsmet Kahraman tarafından reddedildi.

31 Ağustos’ta Hakkari merkeze bağlı Oğul köyünde silahlı insansız hava aracı (SİHA) tarafından atılan bomba sonucu Mehmet Temel hayatını kaybetmiş, İsmail Aydın, Musa Tarhan ve İbrahim Sak isimli köylüler de yaralanmıştı.

Saldırının hemen ardından Hakkari Valiliği tarafından yapılan açıklamada bombardımanda yaralanan köylüler “işbirlikçi” olarak gösterilmiş, hükümet yetkilileri “Vurulanlar sivil değil” açıklamaları yapmış, bazı Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri ise hayatını kaybeden yurttaşların sivil olduğunu belirterek açıklamalara tepki göstermişti.


Tanrıkulu yineledi: ‘SİHA sivilleri vurup öldürdü; sizde Allah korkusu da kalmamış, vicdansızlar!’


Önerge reddedildi

SİHA ile saldırılan kişilerin sivil yurttaş olduğunun belgeleriyle ortaya çıkması ardından HDP’li 21 milletvekilinin imzasıyla Meclis Başkanlığı’na konunun araştırılması talebiyle araştırma önergesi verildi.

29 Eylül’de Meclis’e sunulan önergede, söz konusu saldırının aydınlatılması ve sorumluların tespit edilmesi için araştırma talep edildi.

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, 30 Ekim’de önergedeki “sivillere yönelik saldırı” ifadesini, ‘kaba’ ve ‘yaralayıcı’ bularak önergeyi reddetti.

HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir’e gönderilen yanıtta iade gerekçesi olarak “Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğün 67’inci maddesinde Başkanlığa gelen yazı ve önergelerde kaba ve yaralayıcı sözlerin varlığı halinde söz konusu yazı veya önergenin düzeltilmesi için sahibine geri verilmesi gerektiği öngörülmüştür” denildi ve şu ifadelere yer verildi:

İlgi önergenizin takdim kısmındaki ‘…sivillerin hedef alınması olayı ile son iki yılda binlerce sivilin katledilmesine sebep olan saldırıların…’; gerekçe kısmındaki ‘…köylüler Silahlı İnsansız Hava Araçları (SİHA) tarafından bombalanmış…’, ‘…SİHA ile bombalanan siviller…’, ‘…aile polislerce tehdit edilmiş ve mezarlık abluka altına alınmıştır’, ‘Devlet erkanı tarafından sivillerin bombalanması ‘işbirlikçi’, ‘örgüt üyesi’, kılığı altında gizlenmeye çalışılmakta, bu cinayet örtbas edilmek istenmektedir.’, ‘…sivillere yönelik saldırıların…’ şeklindeki ifadeler TBMM İçtüzüğü’nün 67’inci maddesi kapsamında görüldüğü ilgi önergeniz ekte iade edilmiştir.




Önceki Haber
CHP'li vekilden 'Öcalan'a tecrit' sorusuna yanıt: İnsanlığa aykırıdır
Sonraki Haber
İktisatçı Sönmez'den yeni bütçe değerlendirmesi: Borcu borç ile kapatan 'savaş bütçesi'