Ana SayfaDünyaSoçi’deki zirvenin ardından Erdoğan, Putin ve Ruhani’den ortak bildiri

Soçi’deki zirvenin ardından Erdoğan, Putin ve Ruhani’den ortak bildiri

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı ve AKP lideri Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani, Soçi’deki üçlü zirvenin sonucunda ortak bir bildiri kabul etti. Bildiride, rejim ve muhalefet temsilcilerinin kısa süre içinde Soçi’de yapılacak Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne yapıcı katılım sağlama çağrısı yapıldı.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Soçi’de bir araya geldiği Suriye üçlü zirvesi sona erdi.

Zirve sonrası açıklamalarda bulunan Putin, “Suriye toplumunun bütün kesimlerinin katılabileceği bir toplantının yapılması konusunda mutabık kaldık” derken, Ruhani de “Yapılacak kongrede bütün partiler, bu kongrede birleşecekler ve Suriye’nin geleceği için müzakere yapacaklar” ifadelerini kullandı. Erdoğan ise “Siyasi sürecin hayata geçirilmesi konusunda görüş birliğine vardık” diye konuştu.


Erdoğan, Putin ve Ruhani’nin bir araya geldiği Suriye üçlü zirvesi sona erdi


Soçi’deki üçlü zirvenin sonucunda ortak bir bildiri de kabul edildi.

Bildiride, üç ülkenin liderlerinin gerekli görülmesi halinde Suriye’de çözüme ilişkin yeni bir görüşme yapma konusunda mutabakat sağladığı ifade edildi.

Sputnik’in aktardığı bildiriye göre Erdoğan, Putin ve Ruhani, rejim ve muhalefet temsilcilerini kısa süre içinde Soçi’de yapılacak Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ne yapıcı katılım sağlama çağrısı yaptı.

Bildiride, üç liderin kongrenin başarılı olmasını istediği ve bu amaç doğrultusunda görüşmeler yaparak kongrenin katılımcılarını belirleyeceği kaydedildi.

Suriye’deki IŞİD varlığının sona erdirilmesi için işbirliğini sürdürme kararı alan liderler, “gerilimi azaltma bölgeleri”nin ülkenin egemenliğini, birliğini ve bütünlüğünü bozmaması gerektiğini de belirtti.

Uluslararası topluma çağrı

Öte yandan liderler, uluslararası topluma Suriye’deki gerilimi azaltma sürecine destek verme çağrısı yaptı.

Üç lider, uluslararası toplumdan Suriye halkına ek insani yardımlar göndermesini, patlayıcı maddelerin temizlenmesine, tarihi mirasın korunmasına, altyapıların yenilenmesine yardımcı olmasını istedi.

Liderler, siyasi sürecin başlaması amacıyla esirlerin serbest bırakılması, hayatını kaybedenlerin cenazelerinin teslim edilmesi ve kayıpların aranmasıyla ilgili gerekli önlemlerin alınması çağrısı da yaptı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Sıradan bir olay değil': Malatya'da Alevilerin yaşadığı mahallede 13 ev kırmızı boyayla işaretlendi
Sonraki Haber
'Ankara’da Erdoğan sonrasına hazırlık yapanlar var'