Ana SayfaGüncelSoçi’deki zirveye iki gün kala: ‘Suriye’nin tüm kesimleri maksimum seviyede temsil edilmeli’

Soçi’deki zirveye iki gün kala: ‘Suriye’nin tüm kesimleri maksimum seviyede temsil edilmeli’

HABER MERKEZİ – Rusya, Türkiye ve İran liderlerinin Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’yle ilgili konuları Soçi’de karara bağlayacağını söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Suriye’nin tüm kesimleri maksimum seviyede temsil edilmeli” dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çarşamba günü Soçi’de buluşacak Rusya, Türkiye ve İran liderlerinin Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin organizasyonuyla ilgili konuları karara bağlayacağını söyledi.

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de konuşan Lavrov, Astana sürecinin garantörleri olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’le dün Antalya’da yaptıkları toplantıda bu konuları istişare ettiklerini kaydetti.

Lavrov, “Biz, önerilerimizi hazırladık. Bunları çarşamba günü üç ülkenin liderlerine sunacağız. Liderler, bu öneriler üzerinden Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin organizasyonuyla ilgili karar alacak” dedi.

Kongreye kimlerin davet edilmesi gerektiği konusuna da değinen Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü:

Kongreye davet edilecek Suriyeliler, Suriye toplumunun tüm kesimlerini maksimum seviyede temsil etmeli. Bu konuda BM Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen, Cenevre müzakerelerinde birçok kez onaylanan ve Astana’da kabul edilen belgelere dahil edilen kararlara göre hareket ediyoruz. Tüm bu kararlar, hükümet temsilcilerinin ve kapsamlı muhalefet heyetinin katılımıyla özel diyalog kurulmasını öngörüyor.

Ne olmuştu?

Rusya ve Türkiye liderlerinin bu yılki 5. yüz yüze teması olan Soçi’deki bu görüşme, Suriye’de çatışmasızlığın kalıcı hâle getirilmesi için çabaların artırıldığı bir döneme denk geliyor.

Rus yetkililer daha önce PYD de dahil olmak üzere Suriye’deki çeşitli gruplara, resmi ismi ‘Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’ olarak belirlenen toplantı için davet göndermişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın PYD’nin kongreye davet edildiğinin açıklanması ardından bunu ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirmişti.

Kalın, Rus yetkililerin kendilerine, “kongrenin ertelendiğini ve Suriye’nin kuzeyindeki Kürtlerin oluşturduğu PYD’nin bu kongreye davet edilmeyeceğini söylediğini” ifade etmişti.

Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov yaptığı açıklama ile Kalın’ın bu ifadesini tekzip etmişti.

Lavrov, “Şu anda bu kongrenin hazırlıkları yapılıyor, onu kimse ertelemedi, kaldı ki tarihi resmi olarak açıklanmadı” demişti.

Toplantı gündemdeki yerini korurken ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yayınladıkları ortak mesajla, ‘tüm Suriyeli taraflara’ Cenevre’deki siyasi sürece aktif olarak katılma çağrısı yapmıştı.

Bu gelişmeler üzerine Rusya’ya hareket eden Erdoğan, ziyaret öncesinde Trump ile Putin’in ortak çağrısına tepki göstermiş, bir kez daha Afrin’e müdahale edeceklerini vurgulamıştı. Ziyaretin ardından ise “Sayın Putin ve Trump ile ortak yapılan açıklamayı önemsiyoruz” demiş ve Suriye’de “siyasi çözüme odaklanabilecekleri bir noktaya ulaşıldığını” belirtmişti.




Önceki Haber
Irak Federal Mahkemesi referanduma ilişkin kararını açıkladı
Sonraki Haber
Son 8 yılda cezaevlerinde 18 çocuk yaşamını yitirdi