Ana SayfaGüncelSoçi’nin ardından Trump-Erdoğan görüşmesi: Neler konuşuldu?

Soçi’nin ardından Trump-Erdoğan görüşmesi: Neler konuşuldu?

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la telefonda görüştü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki lider arasında gerçekleşen konuşmada PYD’nin Suriye kongresinde yer almamasının Trump’a iletildiğini belirterek, Trump’ın da “Bir daha YPG’ye silah vermeyeceğiz” sözünü verdiğini söyledi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise “Trump, Suriye’deki ortaklarımıza verdiğimiz askeri yardımlarla ilgili bekleyen ayarlamalar hakkında Erdoğan’ı bilgilendirdi” denildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme gerçekleştireceğini açıklamasının ardından iki lider telefonda görüştü.

Trump’la görüşme sonrası Erdoğan’dan bir açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Verimli bir görüşme gerçekleştirdik” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşme anına ilişkin bir fotoğrafı da paylaştı.

Paylaşılan fotoğrafta Erdoğan’ın yanında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın olduğu görülüyor.

Cumhurbaşkanlığı kaynakları da, Erdoğan ile Trump’ın bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra Soçi zirvesi, Suriye krizi ve bölgesel sorunların ele alındığını belirtti.

Çavuşoğlu’ndan açıklama

İki liderin telefon görüşmesine dair ilk sözlü açıklama ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan geldi.

Ankara’da konuşan Çavuşoğlu, PYD’nin Suriye kongresinde yer almaması gerektiği yönündeki fikirlerinin Trump’a iletildiğini belirtti, “Trump ‘Bundan sonra YPG’ye silah verilmeyecek’ dedi” ifadelerini kullandı:

Sayın Cumhurbaşkanımız Soçi Zirvesi ile ilgili bilgiler aktarmıştır. Esasen Cenevre sürecine entegre edilmesi ve meşruiyet kazanması ile ilgili bir çok alanda, yani Suriye ile ilgili, siyasi çözümle ilgili konularda Rusya ile ABD’nin de görüşleri örtüşüyor, bizim de ABD ile görüşlerimiz örtüşüyor. Tabi örtüşmeyen konular da var.

Biz nasıl Soçi’de YPG’nin Ulusal Diyalog Kongresi’ne katılmasına karşı çıktıysak ki İran da bu konuda karşı çıkmıştır. Oradaki açıklamayı da gördünüz, terör örgütlerinin burada yer almaması gerektiği ve özellikle Suriye’nin sınır ve toprak bütünlüğüne saygı duymayan ve buna karşı olan grupların da bu kongrede yer alamayacağını net bir şekilde zaten belirttik. Kimlerin katılacağı konusunda da üç ülke birlikte istişare edecek, birlikte karar verecek.

YPG’nin böyle bir oluşumda yer almaması gerektiğini Cumhurbaşkanı Erdoğan Trump’a iletti.

Bizim ABD ile ilişkilerimizi olumsuz anlamda en çok etkileyen konulardan birisi de ABD’nin YPG’ye verdiği silahlardır. YPG’ye verilen silahlar konusundaki rahatsızlık Trump’a yeniden iletildi, görüşmede Trump net şekilde bundan sonra YPG’ye silah verilmeyeceği talimatı verdiğini söyledi.

PYD/YPG’ye bundan sonra silah verilmeyeceği sözünün net şekilde verilmesi bizi memnun etti, uygulamada da bunu görmek istiyoruz.

Çavuşoğlu ayrıca görüşmede ABD ile vize sorununun artık tamamen kaldırılması konusunun da Trump’a iletildiğini belirterek, “Böyle gereksiz konuların iki ülke arasında olmaması gerektiğini vurguladık” dedi.

ABD’den açıklama

Beyaz Saray’dan, telefon görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:

Eski politikamızla tutarlı bir şekilde, Başkan Trump, Rakka operasyonu tamamlandığına ve IŞİD’in geri dönememesi için istikrarı sağlama evresine geçtiğimize göre, Suriye’deki ortaklarımıza verdiğimiz askeri yardımlarla ilgili bekleyen ayarlamalar hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı bilgilendirdi.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada Trump ile Erdoğan’ın, Suriye’ye ilişkin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararları ve ülkedeki iç savaşı sona erdirmek üzere Cenevre’deki görüşmeleri desteklediği de vurgulandı.

Ayrıca açıklamada, iki liderin, “Suriye’deki insani krizin sona erdirilmesi, yerlerinden edilmiş Suriyelilerin evlerine dönmesine izin verilmesi, kötü müdahalelerden ve teröristlerden arındırılmış birleşik bir Suriye’nin istikrarının sağlanması” gerektiğine vurgu yaptığı da aktarıldı.

Görüşme öncesi Trump’ın mesajı

ABD Başkanı Trump, sosyal medya hesabında yayınladığı mesajında Erdoğan ile görüşeceğini duyurarak şunları söylemişti:

Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile karışıklığı miras aldığım Ortadoğu’ya barış getirmekle ilgili olarak görüşeceğim. Hepsini halledeceğim ancak bu 6 trilyon dolara ve hayatlara mal olan bir hata. En başında oraya girmemeliydik.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ankara'nın ardından İstanbul: Beyoğlu'nda LGBTİ etkinlikleri 'genel ahlaka aykırı' denilerek yasaklandı
Sonraki Haber
Sur'da öldürüldü, mezar taşından kimlikteki Kürtçe adı silindi, aile onardı, bugün ise evine baskın yapıldı