Ana SayfaGüncelSur’dan tahliye edilen 11 çocuğa verilen ceza bozuldu

Sur’dan tahliye edilen 11 çocuğa verilen ceza bozuldu

HABER MERKEZİ – İstinaf Mahkemesi, Sur’dan tahliye edildikten sonra 3’ü tutuklanan 11 çocuğa, yerel mahkemenin verdiği toplamda 36 yıl hapis cezası kararını bozdu. Kararda, hapis cezasının yasal ve yeterli olmayan yazılı gerekçeyle verildiği belirtildi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 104 gün süren sokağa çıkma yasağı nedeniyle ilçede mahsur kaldıktan sonra 3-7 Mart 2016’da açılan koridordan tahliye edilen, yaşları 12 ile 17 arasında değişen 11 çocuğa “örgüt üyesi” oldukları iddiasıyla toplam 36 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası verilmişti.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Ceza Dairesi (İstinaf Mahkemesi), 3’ü tutuklu 11 çocuk hakkında verilen hapis cezası kararını esastan bozarak yerel mahkemeye gönderdi.

Mahkeme, tutuklu olan 3 çocuğun da tutukluluk hallerinin devamına karar verdi.

MA’dan Deniz Tekin’in haberine göre İstinaf Mahkemesi, yerel mahkemenin verdiği kararı esastan bozarak, dava dosyasının yeniden incelenmek ve hüküm verilmek üzere yerel mahkemeye gönderilmesine karar verdi.

İstinaf Mahkemesi, yerel mahkemenin R.A. isimli çocuk hakkında Çocuk Koruma Kanunu gereğince sosyal inceleme raporu almaması ve bu yönde inceleme yapılmamasının nedeninin gerekçeli kararda yazılmamasını bozma gerekçeleri arasında gösterdi.

Kararda, dava dosyasındaki mevcut delillere göre çocukların Sur’da asker ve polislere yönelik “vahim nitelikteki eylemlere” katıldıkları ya da yardım ettiklerinin sabit olmadığı da belirtildi.

Davanın geçmişi

Sur ilçesinde 104 gün süren çatışmalarda mahsur kalan 11 çocuk, 3 Mart 2016 tarihinde oluşturulan “Yaşam koridoru”ndan tahliye edildi. Çocukların gözaltına alındıkları sırada polis ve askerlerce darp edildiği iddia edildi.

Adliyeye sevk edilen 11 çocuktan 3’ü tutuklandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, yaşları 12 ile 17 arasında değişen 11 çocuk hakkında “örgüt üyesi” oldukları iddiasıyla 10’ar yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

İddianamede, çocuklara yaptırılan fotoğraflı teşhis tutanakları “delil” olarak gösterilirken, çocukların yiyecek bulmak ve sığınmak amacıyla terk edilen evlere girmesinin “hırsızlık amaçlı” olduğu savunuldu.

Diyarbakır Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’nde 1 yıl süren davada, avukat ve çocukların kovuşturmanın genişletilmesi yönündeki talepleri reddedildi.

6 Haziran’da kararını açıklayan mahkeme, tutuksuz yargılanan M.F.D., S.K., F.B., M.S.K. ve A.A’ya “örgüt üyesi oldukları” iddiasıyla verdiği 2’şer yıl 6’şar ay hapis cezasını erteledi.

Mahkeme, R.A., R.H. ve Ş.A. isimli çocuklara “örgüt üyesi” oldukları iddiasıyla 3’er yıl 4’er ay, F.Y. ve M.Ç’ye 4’er yıl 5’er ay 10’ar gün, Ö.S’ye ise 5 yıl 4 ay hapis cezası verdi.

Böylelikle mahkeme, 11 çocuğa toplam 36 yıl 8 ay 20 gün hapis cezası verdi.


Türkiye’de çocuklar zorla evlendiriliyor, patlayıcı maddelerden ötürü hayatını kaybediyor